Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

І знову "пересічка"...

15 травня 2016 р., 11:40

Власникам автівок на іноземних номерах, які блокували рух через кордон, пообіцяли спростити його перетин


Проблеми на українсько-словацькому кордоні в міжнародному пункті попуску «Ужгород» виникли 10 травня десь об 11-й – дві автівки зупинилися посеред дороги, нібито через поломку, й заблокували рух. З півсотні власників машин із іноземною реєстрацією (до того в них були збори біля стадіону «Авангард») виступили з усім відомими вимогами щодо «пересічки». Утім уже пообіді внаслідок домовленостей між протестувальниками та головою облради Михайлом Рівісом, керівником Закарпатської митниці, правоохоронцями й прикордонниками рух транспорту поновився.

Голова облради Михайло Рівіс, спілкуючись із активістами, наголосив, що Закарпатська облрада неодноразово наполягала, зокрема й через звернення до парламенту та уряду, на зміні правил перебування авто з іноземною реєстрацією на території України та приведенні вартості їх розмитнення до рівня, який діє в країнах Євросоюзу. «Все, що в компетенції обласної влади, ми максимально зробили. Останнє слово – за Верховною Радою України», – наголосив він. Водночас уже наступного дня, в середу, М. Рівіс, як і обіцяв, підписав звернення на адресу прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України з пропозицією повторно опрацювати питання щодо лібералізації «пересічки».

Як повідомили в прес-службі облради, протестувальники запропонували митній та прикордонній службам тимчасово створити в закарпатських пунктах пропуску додаткову смугу для водіїв, які в’їхали до України на транзитних номерах і перебувають під митним конт­ролем, поки запропонований законопроект про так звану «пересічку» не буде прийнятий у парламенті. Також вони виявили бажання поспілкуватися з головою ОДА Геннадієм Москалем для подальшого вирішення їхніх проблем.

За інформацією прес-служби ОДА, така зустріч відбулася в середу вранці – за участі керівництва Закарпатської митниці та Чопського прикордонного загону. Знову говорили про зміни до законодавства для продовження терміну «пересічки», який зараз становить 5 днів (народний депутат Віктор Балога, котрий «скопіював» розроблений робочою групою ОДА, митниці та громадських активістів законопроект, свій документ не просуває й на засідання комітетів для його розгляду не з’являється, тож вирішення питання у парламенті заблоковане). Г. Москаль пообіцяв особисто звернутися до голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної з проханням не затягувати розгляд і обов’язково запросити на нього його самого, представників облради, всіх нардепів від нашого краю та зацікавлених активістів. А доти очільник ОДА дав доручення митниці та прикордонникам розробити механізм для спрощеного процесу «пересічки» на МП «Ужгород» – аби «пересічники» робили менше коло по території митного посту й розвантажили чергу з автомобілів, які перетинають кордон із подальшим виїздом у Словаччину. Начальник Закарпатської митниці Володимир Колесніков запевнив, що його підлеглі не затягуватимуть оформлення «пересічників» і братимуть до уваги медичні довідки чи документи зі станцій техобслуговування, які дають право на відстрочку перетину кордону – але за умови, що вони є достовірними.

Як запевнили представники власників автомобілів з іноземною реєстрацією, вони також виступають за достовірність усіх документів. «Ми не маємо претензій до Г. Москаля, котрий узявся за вирішення наших проблем, хоча запросто міг би махнути на них рукою, так само не маємо претензій до митниці, – зазначили активісти. – Однак питання з «пересічниками» є, і їх необхідно вирішувати на рівні Верховної Ради України».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp