Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Творчий десант закарпатських художників в угорському Ерді (Фото)

31 травня 2016 р., 09:35

Пересувна виставка робіт сучасних закарпатських митців з успіхом мандрує Угорщиною

Минулої п’ятниці у картинній галереї Ерда, передмістя Будапешта, відкрилася пересувна виставка робіт сучасних закарпатських художників під назвою «Профільний розріз». Ерд став уже четвертим угорським містом, мешканці якого мають змогу познайомитися з творчістю сучасних закарпатських художників. Річ у тім, що ця виставка, організована Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді, розпочалася ще на початку року. З того часу роботи трьох десятків закарпатських митців побачили поціновувачі мистецтва в Мішкольці, Дебрецені та Будапешті. На відкритті мистецької акції в Ерді побував і головний редактор «Часу Закарпаття».


На розсуд угорського глядача закарпатські художники і скульптори представили 71 роботу. Їх авторами є такі знані митці Закарпаття як Володимир Микита, Василь Сочка, Іван Бровді, Василь Свалявчик, Борис Кузьма, Степан Шолтес, Франциск Ерфан, Василь Вовчок, Золтан Мичка, Олена Кондратюк, Богдан Корж, Володимир Павлишин, Людмила Корж-Радько, Олександр Громовий, Андрій Іванчо, Сергій Біба, Антон Ковач, Василь Габда, Василь Мадяр, Янош Шютев, Юрій Шелевицький, Агота Вереш, Атілла Коприва, Михайло Дуфинець, Габор Булеца, Наталія Грабар, Ярослав Борецький, Іван Дідик, Петро Фелдеші, Наталія Сіма-Павлишин та Петро Матл.

{g}

Пересувна виставка «Профільний розріз» стартувала 4 місяці тому. 21 січня 2016-го першими насолодитися роботами закарпатських майстрів змогли мешканці міста Мішкольц, де того дня відбулося відкриття виставки. Це – наймасштабніша мистецька подія за всі роки незалежності України. Як показали ці 4 місяці, в Угорщині майже нічого не знають про творчість закарпатських художників. Безумовно, є поодинокі контакти між художниками, а декілька закарпатських майстрів є шанованими в Угорщині. Водночас загального уявлення, що представляє собою сучасна закарпатська школа живопису, у наших сусідів не було.

І угорські художники, з котрими вдалося поспілкуватися, і їхні українські колеги відзначають, що ця мистецька акція – не лише особливо масштабна, а й дуже вчасна. Бо вона фактично відновила зруйновану після розпаду Союзу традицію міжнародних творчих контактів у масштабі не одиноких приватних акцій, а масштабного регіонального рівня.

Кількість представлених на огляд творчих робіт свідчить про широкий розмах мистецької акції: глядачі можуть оцінити 61 картину та 10 скульптур. Показово, що представлені твори не тільки метрів закарпатської художньої школи (титулованих і відомих не лише в Україні, а й за кордоном), а й молодих митців, які тільки створюють собі ім’я в мистецькому середовищі. Зважаючи на те, що останнім часом самостійно організовувати виставки за кордоном фінансово складно, реалізована Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді ідея «Профільного розрізу» – це прекрасна нагода для молодих і талановитих закарпатських художників представити свій доробок на міжнародному рівні.

Відкриття виставки в Ерді підтвердило поширену думку, що для митців важливо не лише творити, а й показувати свої роботи, бачити реакцію глядача, емоції, які той переживає при спогляданні художнього витвору. І заряджатися цією енергію для майбутньої творчості.


Цікаво, що один із авторів, чиї роботи представлені у «Профільному розрізі», -- народний художник України Іван Бровді нещодавно повідомив в ефірі закарпатського місцевого телеканалу, що угорський уряд має намір придбати роботи з пересувної виставки. Така акція з боку сусідньої країни є не лише жестом доброї волі, але й неабиякою підтримкою художників Закарпаття.

Додамо, що, крім колег-художників а також мешканців Ерда, які цінують живопис, на відкриття виставки закарпатських митців прийшов і місцевий мер Ондраш Мейсарош, який зазначив, що для міста така міжнародна культурницька акція – перша і надзвичайно важлива. А угорські художники, які виступили на відкритті, відзначили несподівану для них багатоманітність виставки. Вона вразила різноманіттям технік, стилів виконання, різним віковим представленням митців. Мистецтво сильне саме тоді, коли є таке багатство, різнобарв’я, - зазначив один із місцевих художників, лауреат найвідомішої угорської мистецької премії імені Мігая Мункачі. Закарпаття, як видно з цієї виставки, дуже цікавий і благодатний для творчості регіон.

Консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда розповів «Часу Закарпаття», що в Ерді, як і в інших містах, де перед цим побував «Профільний розріз», виставка мала успіх, а про роботи наших митців надійшли дуже хороші відгуки. До слова, Ерд – не останній пункт призначення пересувної виставки. До кінця року роботи закарпатських митців зможуть побачити поціновувачі мистецтва й інших міст.


Ярослав Світлик, «Час Закарпаття»

Ужгород – Ерд – Ужгород
 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp