Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Берегівщина пам’ятає своїх жителів (ФОТО)

4 червня 2016 р., 13:34

В місті ще дві меморіальні дошки.

Відомі закарпатці, яких не забудуть/
Меморіали  встановили в Бадалові та Мужієві на честь відомих особистостей Йожефа Гвадоні та Пала Берегсасі Надя, котрі свого часу проживали в цих селах.Першу відкрили на згадку про знаного угорського літератора, генерала у відставці графа Йожефа Гвадоні, який більше 2,5 років мешкав у Бадалові, де й написав свій знаменитий твір “Квартирування в Бадалові”. Бо саме тут була розселена одна з військових частин, якою командував Гвадоні. Нині його ім’я носить місцева ЗОШ.

Урочистість відкрила її директор Маргарита Шверга, яка розповіла про життєвий та творчий шлях знаного літератора, його творчі здобутки. Цікавинками з біографії генерала виступ керівника навчального закладу доповнив голова кураторіуму благодійного фонду “За Берегсас” Арпад Далмай, з ініціативи якого й подарували угорські ентузіасти бадалівчанам згадувану меморіальну дошку. Цінність її ще й в тому, що це – одна з останніх робіт відомого закарпатського медальєра, скульптора Жужанни Ортутай, меморіальну дошку якій відкрили нещодавно в Берегові (Голос Карпат писав про це).

{g}

“Мета нашого фонду – збереження пам’яті про відомих особистостей Берегівщини,- каже Голосу Карпат Арпад Далмай.- Ми вже втановили в Берегові три монумента – засновнику Угорської держави св.Іштвану, одному з ватажків визвольної боротьби курців проти панування Габсбургів Томашу Есе та легендарному лікарю-хірургу Бертолону Ліннеру, а також більше десятка меморіальних дощок. Нинішнього дня урочисто відкриваємо ще дві – Йожефу Гвадоні та уродженцю Мужієва Палу Берегсасі Надю.”

Про останнього не часто згадують історики. Свого часу в нього були серйозні дискусії про походження угорської мови, її взаємозв’язок з іншими, зокрема східними мовами. Нині вже визнали цінність його наукових досліджень у цій сфері. Відомі п’ять робіт Пала Берегсасі Надя, в яких аналізується вплив на угорську персидської, турецької, фінської, німецької та деяких інших мов. Мужіївець був обраний ректором знаменитої гімназії у Шарошпотоку (Угорщина), яка нині стала вищим навчальним закладом. У 2006 році там на одній з наукових конференцій побувала група вчителів з Мужієва на чолі з Ерікою Йокоб, нині головою місцевого осередку КМКС. Саме вона на одній з мармурових плит, встановлених на фасаді вишу, вичитала ім’я Пала Берегсасі Надя, яке значилось поряд з іменем національного героя Угорщини Лайоша Кошута, теж вихованця цієї гімназії.

“Тоді й вирішили встановити меморіальну дошку знаному земляку,- розповідає Голосу Карпат пані Еріка.- Якщо його вшановують у Шарошпотоку, то чому мають забувати в рідному селі?”

На урочистості з нагоди відкриття пам’ятного знаку виступили консул Генерального консульства Угорщини в Берегові Каталін Гара, Арпад Далмай, священики римо-католицької та реформатської громад Мужієва о.Іштван Рац та о.Жолт Бакша, до слова, теж випускник теологічної академії в Шарошпотоку. Промовці з визнанням згадували наукові доробки Пала Берегсасі Надя, бажали підростаючому поколінню брати з нього приклад.

На звершення церемонії перед присутніми з літературно-музичною композицією виступили вихованці місцевої ЗОШ.

Голос Карпат



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp