Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чорний лелека завітав до Ужгорода (ФОТО)

17 серпня 2016 р., 16:17

Рідкість, але факт.

Помітили у місті.

"Останнім часом частенько доводилося чути про те, що люди на закарпатських річках / озерах бачили птаха чорного кольору, дуже схожого на лелеку. Про це писали у фейсбуці, про це розповідали друзі. Коли в розповідях став фігурувати Ужгород і район, довелося взяти фотоапарат і з'їздити подивитися, що ж це таке чудернацьке завелося у нас.

Свого часу я багато читав про чорних лелек. Обережності і неприязні до людей цієї птиці приділяються цілі розділи. Тому, мені складно було повірити в те, що десь по річці в районі галасливого парку, бродить саме Ciconia nigra (лат). Його спокійно могли сплутати з бакланом, чорним журавлем, і навіть з сірою чаплею ... Витративши два дні і пройшовши пішки з десяток кілометрів по річці Уж, мені все-таки вдалося сфотографувати те, про що розповідали люди. І зробив я це не десь в глушині, а прямо перед ПАДІЮН, стоячи біля кромки води.

Буквально за 10 хвилин в полі зору з'явилися спочатку дві, а потім ще один птах. Найближчий до мене пролетів у метрах 150-ти. Зробив серію фото. Не особливо вдалих, зважаючи на відстань. Проте, якості фотографій вистачило для ідентифікації. На фото нижче дійсно Чорний лелека (лат: Ciconia nigra). І я вкрай здивований цьому. Найбільш обережний птах з усіх, що я знаю, пріспокойно розсікає по річці в центрі галасливого міста.

Що спонукало її, занесеного до Червоної Книги десятка держав, покинути звичне середовище перебування - гущавину лісу і потаємні озера з струмками, я не знаю. Можливо, всьому виною клімат. Спостерігається суттєве потепління. Звичні водойми можуть частенько пересихати.

Найближчим часом постараюся знову виділити час і грунтовно посидіти з фотоапаратом в засідці. З надією на більш якісні знімки. А поки, тільки ось такі ось три фотографії", - супроводжує світлини Олександр Богданов.

Ужгород.ін

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp