Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття щедро дарує малятам сім’ї

30 травня 2014 р., 13:25

У краї унікальний показник усиновлення дітей.

Усиновлення, аналогів якому немає в України, мало місце на Закарпатті. Аж семеро діток з однієї сім’ї отримали батьківську любов та піклування. П’ятьох забрала родина зі Сполучених Штатів Америки, а двоє поїхало до Львівської області. Про це розповіла начальник Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна під час прес-конференції, присвяченої Дню захисту дитини. За словами чиновниці, таке усиновлення – це рекорд. Розлучені діти, вважають у службі у справах дітей, дискомфорту не відчуватимуть, оскільки вони – надто різного віку. Найстаршому скоро виповниться 18 років, а наймолодшенькі перебували у будинку дитини. Тому малюки були навіть не знайомі зі своїми старшими сестрами та братами.

Загалом же станом на 1 січня 2014 року 671 дитина підлягає всиновленню, більшість із них – старші шести років. Більше того, їх стан здоров’я зачасти залишає бажати кращого. Батьки ж, які зважилися взяти у родину прийомну дитину, у більшості випадків хочуть немовля до року. У 2013 році в області усиновлено 67 дітей, у тому числі 47 – громадянами України та 20 – іноземцями.

Світлана Якімеліна розповіла, що перевагу в усиновленні отримують українці перед іноземними громадянами – так, прийомні батьки з інших країн не можуть бути одинокими та претендувати на малюків до 6 років, окрім деяких випадків. Загалом в області можна говорити про тенденцію, коли діти до року – це в основному малята ромської національності.

Щоправда, трапляються випадки, коли усиновлені діти не залишаються в прийомній сім’ї. На пам’яті Якімеліної таких випадків було лише два: коли майже повнолітній хлопчик розшукав своїх батьків та коли сім’я відмовилася від двох дівчаток, з якими не могла знайти спільної мови.

Загалом в області зменшилася кількість дітей, що перебувають на повному державному утриманні в інтернатних закладах – з 412 у 2011 році до 245 у 2014 році. Кількість самих закладів зменшилася на 3. Зараз в області функціонують 40 дитячих будинків, ювілейний, сороковий, створено саме сьогодні, 30 травня, на Мукачівщині.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp