Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Водіїв "під мухою" чи під "кайфом" зупиняють полісмени

6 вересня 2016 р., 16:00

Відповідатимуть за законом

Сповна

Віднедавна вступили в силу зміни до законодавства, згідно з якими значно зросла міра покарання за керування водіями напідпитку. Раніше адміністративним кодексом була передбачена відповідальність за керування у нетверезому стані розміром у 3400 гривень (якщо водія впіймали вперше),- зараз же за перший раз сума штрафу становить 10200 гривень та вилучення посвідчення водія терміном на 1 рік. Та, на превеликий жаль, навіть така суттєва зміна не впливає на кількість нетверезих водіїв. Якщо на початку роботи патрульні поліцейські Ужгорода та Мукачева звітували про кількість нетверезих за добу у кількості трьох-чотирьох випадків, то зараз ця цифра зросла до п’яти-шести випадків на добу, що не може не хвилювати.

Працівники патрульної поліції вже складають адмінматеріали, у яких фігурують водії, що вже притягалися до відповідальності за керування напідпитку, а штраф за повторне порушення впродовж року становить 20400 гривень та позбавлення права керуванням автівкою терміном на 3 роки, але навіть це не впливає на водіїв, адже кількість повторних порушень зростає. До того ж були випадки, коли водії, на яких склали протокол за керування у нетверезому стані наступного ж дня, керуючи на підставі тимчасового посвідчення водія, знову керували автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Варто пам’ятати, що наслідком керування після алкоголю може бути не лише адміністративна відповідальність – а й кримінальна. Згідно з останнім аналізом причин ДТП – алкоголь на першому місці, але водії, які керують на підпитку не до кінця розуміють, що внаслідок таких дій вони можуть не лише скоїти дорожньо-транспортну пригоду, а й забрати чиєсь життя

Лише впродовж Всеукраїнського місячника безпеки дорожнього руху патрульні поліцейські зафіксували 146 випадків керування напідпитку. У середньому це 6 випадків на добу. Тобто кожну 6-ту годину за кермо сідає нетверезий водій, який збільшує шанси покалічити когось, або забрати чиєсь життя, адже алкоголь значно знижує реакцію водія на дорозі, через що на виконання маневру чи гальмування, зазвичай, просто не вистачає часу.

Проблема «нетверезого водіння» іноді проявляється і в інших випадках- водії керують під впливом наркотичних речовин. Така подія трапилася вчора під ранок. Патрульні поліцейські зупинили темний Chery Amulet, водій якого мав явні ознаки знаходження під впливом наркотичних речовин. І хоч водій відмовився від освідування на вміст наркотичних речовин у крові – його реакція та поведінка свідчили про не аби яку кількість заборонених речовин в організмі.

Патрульна поліція Ужгорода та Мукачева звертається до усіх громадян з проханням повідомляти про факти керування напідпитку на лінію 102, адже наступного разу, коли патрульні поліцейські приїдуть на чергову ДТП під колесами автомобіля нетверезого водія можуть опинитися саме ваші близькі чи рідні.

Пам’ятайте, від вашого свідомого вибору повідомити про такий випадок чи ні можливо залежить чиєсь життя. Не будьте байдужими.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp