Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські "пересічники" протестують вже не вперше

20 вересня 2016 р., 20:11

Робили блокаду і весною.

У березні.

Деяким водіям авто з іноземною реєстрацію кортить якомога швидше відмінити обов‘язковий перетин кордону.
На Закарпатті у пунктах пропуску на кордоні знову "гудуть" місцеві "пересічники". Власники авто на іноземній реєстрації вкотре скаржаться, що їхні права притісняють і нема у них спокійного життя.

Для тих, хто не в "темі": мешканці прикордонних областей купують авто у сусідніх країнах (там ще добротний автомобіль можна придбати у межах 2,5-5 тисяч євро) і ввозять на територію країни без розмитнення, яке коштує шалених грошей. От тільки право перебувати на території України таке авто має не більше п’яти діб (раніше було десять, ще раніше - місяць). Тому закарпатці на цих автомобілях змушені щоразу їздити на пункти пропуску - "пересічку" - аби отримати відмітку про виїзд-в'їзд.

За неофіційними даними, сьогодні таких машин в Закарпатській області приблизно 40 тисяч. Деякі з власників авто активно добиваються збільшення терміну перебування, аби не "мотатися" туди-сюди на "пересічку". Більшості, хоча й попри певні незручності, але все ж вдалося звикнути до такого способу. Все має свою ціну. Купуючи хороше авто у рази дешевше, водії знають, що за це доведеться "платити" постійними візитами на кордон.

Та деяких "активістів" такий стан справ не влаштовує, от і організовують вони періодично акції протесту. При цьому обирають вони спосіб суто "закарпатський" - перекривають дорогу. І не будь-де, а на тому таки кордоні. У результаті - черги на КПП, незадоволені мандрівники, туристи, та й просто чимало людей, яким у справах чи для відпочинку треба за кордон.

Подібну масштабну акцію закарпатські "пересічники" влаштували ще у березні цього року - тоді активісти перекрили дорогу поблизу пункту пропуску в с. Вишнє Нємецке на українсько-словацькому кордоні, згодом - у пункті перетину в Малому Березному та на КПП в Солотвині. Скандал виник після того, як на КПП в Закарпатті перестали приймати різні довідки про відстрочки так званої "пересічки". Акції набули чималого розголосу. Протестувальники оформили свої вимоги президентові Петру Порошенку. Тоді відбувалися зустрічі "пересічників" з прикордонниками, митниками, представниками влади. Губернатор Закарпаття Геннадій Москаль пообіцяв особисто просувати зміни до законодавства, використовуючи свої зв’язки, знайомства на рівні центральної влади.

Однак, по суті, питання не рушило з місця. Міністерство фінансів України надало офіційну відповідь на звернення Москаля щодо правового врегулювання процедури перетину кордону. Так, Мінфін неодноразово опрацьовував пропозиції щодо внесення змін до Митного кодексу України з питань тимчасового ввезення та транзиту легкових автомобілів. Однак механізму розв’язання цієї актуальної для Закарпаття проблеми, яка викликає напругу на Державному кордоні, так і не надано.

Законопроект про внесення змін до законодавства України з метою спрощення чи скасування "пересічки", як і раніше, знаходиться у Верховній Раді України без руху.

"Пересічників" така ситуація не влаштовує, тому 17 вересня розпочалася блокада біля пункту пропуску "Ужгород" на українсько-словацькому кордоні. Активісти просять не просто "почути їх", а й таки виконати вимоги і збільшити термін перебування авто на території України.

Якщо минулого разу до активістів трохи прислухалися, але й жартували у мережах, то цього разу чергові перкриття доріг відверто роздратували і закарпатців, і прдставників влади. Москаль у різкій формі заявив, що відтепер жодних переговорів із "пересічниками" ОДА не проводитиме, ніяких послаблень з боку митників щодо процесу перетину кордону автомобілів з іноземною реєстрацією не проводитиметься.

Також губернатор зазначив, що за блокування транспортних комунікацій передбачена кримінальна відповідальність, тому правоохоронним органам доручено жорстко, у межах законодавства, навести лад на українсько-словацькому кордоні.

У соцмережах бурхливо висміюють блокувальників, особливо після того, як активісти почали на кордонах варити бограчі, зробивши з протестів "пікніки". Загалом, суттєвої підтримки "пересічники" не отримали.


"Місцеві рагулі перекрили кордон, протестуючи через п'ятиденний перетин кордону на авто з іноземною реєстрацією (хочуть більше) і варять там бограч.
Варять. Бограч. На кордоні. Варять, с...ка, бограч", - написав місцевий журналіст Юрій Лівак.

"В любой непонятной ситуации вари бограч", - написав Сергій Денисенко.

"Новости про пересечников и бограч больше всего удивилась Надежда Савченко:
- А что, так можно было?!", - продовжує кепкувати чоловік.

"Для приготовления бограча нужно несколько сортов мяса, желательно - говядина, телятина, рулька, ребра. Кроме этого, обязательно копченое сало с прослойкой, паприка, чеснок, острый перец, МАШИНА НА СЛОВАЦКИХ НОМЕРАХ и щепотка дебилизма", - жартує Олександр Шевелюк.

"Росія не хоче віддавати Україні контроль над східним кордоном, бо ми там почнемо варити бограч", - написав Сергій Микита.


YuriiT 09.11.2016 08:23 IP: 201.122.25.78
А як по вашому треба відстоювати свої права? Якщо влада не чує своїх людей! Машина в Європі коштує в рази дешевше, то чому я повенен купувати українське корито. Ї підтримувати відчизняних "бариг". Лише в Україні такі дорогі авто. Навіть в Росії дешевше. А в Білорусі взагалі ще давно мито на розмитнення скасували. То про який європейський рівень життя українців взагалі йдеться? Перш ніж кепкувати комусь з пересічників раджу трішки подумати.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp