Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті "шахову бриндзю" смакували

6 жовтня 2016 р., 09:00

Добре відоме на Закарпатті, особливо на Рахівщині, слово «бриндзя» пестить слух не тільки гурманів.

У багатьох любителів шахів нашого краю цей екзотичний кисломолочний продукт асоціюється також із добротним шаховим турніром, який рахівські шахісти-ентузіасти щороку проводять у рідному місті на честь відомого свята «Гуцульська бриндзя».

На відкриття заходу часто запрошують музикантів у колоритному гірському одязі та з гуцульським репертуаром. Цікавим є і формат змагання – командний турнір, у складі кожної збірної – 4 гравці. Оскільки Рахівщина географічно близька з сусідніми областями, то позмагатися із закарпатцями приїжджають спортсмени з Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини тощо.

Тривалий час рушійною силою турніру була відома й шанована в цьому гірському краї людина, палкий прихильник шахів і спорту взагалі – Василь Вайнагій. На превеликий жаль, через стан здоров’я лідер рахівських шахістів змушений був нещодавно переїхати на постійне місце проживання до сина в сусідню Угорщину. Але, до честі спортивного ветерана, рідне місто він не забув. І знову взяв на себе всі нелегкі організаційні клопоти.

Цьогорічна «Шахова бриндзя» нещодавно відбулася за участі восьми збірних команд, які грали в коловому турнірі в 5 турів за регламентом швидких шахів. Окрім закарпатських команд із Мукачева, Берегова, Виноградова, Тячева та Великого Бичкова, приїхали й шахісти з Коломиї, Верховини та Яремчі Івано-Франківської області.

Недовгу, але напружену турнірну дистанцію найвпевненіше подолала потужна збірна Мукачева, у складі якої майстер ФІДЕ, 4-разовий чемпіон області Роберт Орос та молоді кандидати в майстри Владислав Тіба, Олександр Решетар і Микола Кейк. Мукачівці набрали 12 очок із 14 можливих і стали переможцями «Шахової бриндзі».

У цілому закарпатці виявилися не надто «гостинними», адже жодній із франківських команд не дозволили дістатися призової трійки. Срібні медалі з 11-ма очками здобули тячівці, а третя позиція дісталася виноградівцям, у яких 10 очок.

Аркадій ВОРОВИЧ,
газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp