Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зима спитає, де літо було… (ФОТОРЕПОРТАЖ)

20 жовтня 2016 р., 16:19

Під час підготовки до опалювального сезону фахівці ПАТ «Закарпатгаз» обстежили майже 2,9 тисячі кілометрів газопроводів та більш ніж 70,2 тисячі домоволодінь закарпатців.

«Готуй сани влітку, а воза взимку» - таким принципом газовики Закарпаття керуються далеко не перший рік, адже лише своєчасне обслуговування, модернізація та ремонт газопроводів можуть гарантувати комфорт і затишок в оселях краян холодної пори.

  

Щоб побачити на власні очі, як газовики готуються до зими, ми проведемо один день разом з ними. ГРП, ШРП, АДС, ГРС – незрозумілі для сторонніх абревіатури, з якими щодня стикаються тисячі працівників газових компаній. Спробуємо розібратися – що і як…

Нарада як план невідкладних дій


Холодного, але, слава Богу, не дощового ранку ми вирушаємо об’єктами, з яких, зазвичай, починають підготовку фахівці ПАТ «Закарпатгаз». Зауважимо - безпосередньо перед початком осінньо-зимового періоду навантаження практично на усі технічні служби підприємства значно зростає.

Коротенька нарада, на якій керівником підбито підсумки зробленого за минулий тиждень, озвучено чергові завдання підлеглим, проведено інструктаж з техніки безпеки. І ми вирушаємо…

 

Працівники групи ГРП, ШРП служби експлуатації систем газопостачання Ужгородського відділення сьогодні отримали завдання провести контрольний обхід газорегуляторних пунктів (ГРП), щоб переконатися в правильності регулювання обладнання, надійності запірних пристроїв та, при необхідності, оперативно усунути виявлені несправності.

 

«Впродовж року нашими працівниками виконано ревізію 96% обладнання ГРП, 88,6% шкафних газорегуляторних пунктів та 95% засувок у підземних газових колодязях. Це солідний обсяг робіт, але їх виконання ускладнюється плинністю кадрів, здорожчанням паливно-мастильних, витратних матеріалів та інструментів», - розповідає на ходу головний інженер служби експлуатації систем газопостачання Ужгородського відділення ПАТ «Закарпатгаз» Богдан Библик.

До речі, до поточного року ПАТ «Закарпатгаз» планує змонтувати ще 14 нових ШРП: 9 у Мукачівському районі та 5 у Іршавському.

Газорегуляторним пунктам – сучасне обладнання та прилади телеметрії


Таке переконання висловлює директор технічний ПАТ «Закарпатгаз» Андрій Горват. Він пояснює, що за допомогою новацій можна стежити за роботою обладнання, а саме: дистанційно контролювати тиск газу, виявляти рівень загазованості технічних приміщень, в режимі реального часу отримувати інформацію про аварійні спрацювання при «відсіканні» газу та проникнення у будівлю сторонніх осіб.

 «На жаль, ще не всі наші об’єкти забезпечені таким обладнанням, але ми намагаємося інвестувати кошти в сучасне обладнання, що вимагає значних фінансових затрат. За нинішніх умов ми можемо робити це лише поступово», - коментує посадовець.

На масове встановлення систем телеметрії систематично не вистачає інвестиційних коштів, але на підприємстві розуміють: заміна устаткування на газорегуляторних пунктах дозволила б значно зменшити витрати на його обслуговування, адже морально застаріле обладнання потребує частих перевірок та постійної заміни комплектуючих. А найголовніше – сучасне обладнання гарантує більш безпечну експлуатацію мереж, а безпека споживачів завжди на пріоритетних позиціях при організації постачання газу в оселі закарпатців.

Як працює така система нам демонструє старший інженер аварійно-диспетчерської служби (АДС) Павло Присяжнюк:


 У приміщенні АДС, можна сказати, свята-святих підприємства, знаходиться окремий монітор, на який виводяться повідомлення та технічні параметри ГРП, які обладнані системою телеметрії. Диспетчер відразу ж бачить аварійні спрацювання, падіння тиску, несанкціоноване відкриття регуляторного пункту. Це дає можливість оперативно відпрацювати та виправити несправність.

У 2016 році газовики обстежили 2,9 тисячі кілометрів газопроводів


Не менш важливим при підготовці до зими є обстеження існуючих газових мереж. Так, у поточному році проведено комплексне приладове обстеження майже 2,9 тисячі кілометрів газопроводів при запланованих 2,1 тисячі кілометрів.

Цю відповідальну роботу також виконують фахівці служби експлуатації систем газопостачання у супрязі зі службою контролю за виробництвом підприємства.

Тим часом ми, разом з керівником служби, наближаємося до шафи, в якій змонтовано станцію катодного захисту газопроводу.

 Реконструкція та модернізація станцій катодного захисту дозволяють подовжити термін служби газопроводів до 30 років, - розповідає нам, демонструючи встановлене обладнання, начальник служби контролю за виробництвом Сергій Коцур. - Застосування нового, сучасного обладнання на оновлених станціях зменшує споживання електричної енергії в середньому на 50%. Цьогоріч заплановано провести заміну 12 таких станцій на суму 0,6 мільйона гривень.

Особливу увагу при обстеженні приділяють металевим газопроводам, більшість з яких перебуває в експлуатації вже кілька десятків років, відповідно й потребує заміни у першу чергу.

У цілому результативність роботи можна оцінити позитивно. Велика частина робіт виконується з випередженням графіка. До того ж роботи з обслуговування мереж проводяться постійно, незалежно від пори року – цього вимагає специфіка роботи працівників підприємства.

Тариф на розподіл не дозволяє модернізувати мережі до належного рівня.

Варто зазначити, що з 1 жовтня 2016 року державним регулятором затверджено новий тариф на послуги з розподілу природного газу. Точніше - його залишено на рівні встановленого у березні цього року - 726,60 грн. за 1 тисячу куб. м без ПДВ. Такий його розмір відшкодовує лише частину коштів, необхідних для якісного обслуговування розподільних мереж та забезпечення безперебійного й безаварійного газопостачання, адже він у 2,1 рази менший від того, який потребує 

Товариство. На фоні значного зниження рівня споживання газу та збільшення заборгованості споживачів, через надмірно високу ціну на ресурс, зменшується надходження коштів для фінансування заходів, запланованих інвестиційною програмою.

Газовики навіть в екстремальних умовах недофінансування повинні забезпечити блакитний вогник у кожній домівці своїх клієнтів. Над тим і працюють. Адже зима, як водиться, неодмінно спитає: де літо було…



Юрій Ломакін

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp