Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Овочі слід вживати обережно

6 червня 2014 р., 09:01

Попри відсутність нейтратів безпечними бути не варто.

Як тільки в продажу з’явилася рання городина, санітарно-гігієнічні лабораторії області почали проводити дослідження зразків рослинної продукції 16 найменувань (огірки, капуста, редис, цибуля-перо, салат, помідори, кріп, петрушка, морква, кабачки, картопля та інші) — визначається вміст нітратів та залишкова кількість пестицидів.

Так от, фахівці запевняють, що за цими показниками небезпеки для нас, споживачів, нема. Проте слід розуміти, що лабораторії Державної санепідслужби здійснюють тільки вибірковий контроль рослинної продукції, в тому числі ранньої. Тому, аби не мати проблем зі здоров’ям, варто прислухатися до деяких правил нейтралізації дії нітратів на організм людини.

В капусті найбільш нітратне — зовнішнє листя, у буряку — нижня та верхня частини, в огірках — шкірка. В молодих рослинах нітратів більше, ніж у старих. І це підтверджується лабораторними дослідженнями. Салати краще заправляти олією, а не сметаною або майонезом, під дією яких нітрати скоріше перетворюються на нітрити. У нарізаної зелені нітрати також швидко переходять в нітрити, це відбувається вже за 10 хвилин.

Купуючи свіжу зелень, не слід зберігати її довго. Взагалі всю продукцію рослинництва перед вживанням треба мити, а ще краще витримувати її у соленому розчині півгодини (1—2 ч.л. солі на склянку води). При цьому одночасно зменшується концентрація нітратів та продукція позбавляється патогенних мікроорганізмів. Відварені та консервовані овочі також позбуваються значної частини нітратів. Ще одна порада – не пийте відвари, маринади, бо азотисті речовини мігрують з овочів та фруктів саме до них. Але найкраща порада — харчуватися овочами, ягодами, фруктами по сезону, а не шукати занадто ранню рослинну продукцію.

Крім того, на ринках області, у супермаркетах реалізуються полуниця, черешня, вишня. У такій продукції вміст нітратів не нормується. Але можуть бути присутні надлишкова кількість пестицидів, токсичних елементів, а також мікроорганізми кишкової групи, в тому числі патогенні, тобто такі, що можуть призвести до інфекційних захворювань (дизентерії, сальмонельозу, гастроентериту тощо).

Купуючи на ринках, не пробуйте нічого на смак, а ось запах рослина має мати притаманний своєму виду.

Газета "Новини Закарпаття"


Надія САРАНА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp