Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Слово про Марію Чендей

27 листопада 2016 р., 18:00

Осіння вогка холодна закарпатська земля прийняла у свої обійми покійну Марію Чендей – дружину письменника Івана Чендея.

Тепер вони разом: батько, мати й два сини – Мирослав і Михайло. Тепер вони ясніше, ніж ми, бачать минуле, теперішнє й майбутнє своєї України, яку так безмежно любили.

Оглядаючись на все пережите й передумане, наважуся сказати: не будь Марійки Пекар – не було би й класика української літератури Івана Чендея. І не тому, що в деяких жіночих образах його творів чітко проглядаються окремі характерні риси Марійки, а тому, що вона була невід’ємною супутницею його житейської дороги.

Історію родини Івана Чендея, яку він планував повідати в задуманому ним романі «Колиска», сторонньому викласти неможливо. Проте на кількох моментах, свідком-учасником яких був, хочу зупинитися.

Марійка Чендей була найближче до свого чоловіка в найкритичніші моменти його життя. Була поряд, коли його не кроки, а сантиметри відділяли від ґрат за участь у переправі за кордон рукопису твору Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?» Вона врятувала його від кроку, який шукав для себе й Іван Франко в завершальному вірші збірки «Зів’яле листя». Мої аргументи, що таке історія ніколи не виправдає, навряд чи щось значили для Івана Чендея. А от молитва й умовляння Марійки не робити такого безоглядного вчинку все-таки переважили.

Завжди підтримувала, розуміла, ніколи не докоряла. Завжди радо вітала всіх, хто бував у їхній гостинній хаті, по-материнськи піклувалася про багатьох. І насамкінець, Марійка практично не відходила від Івана Чендея, коли був прикутий до ліжка упродовж майже трьох останніх років життя. Власне, і вся їхня спільна дорога була пройдена пліч-о-пліч, усе пережите достойно й гідно прийняте.

Схиляю голову перед цією мужньою, мудрою жінкою. Нехай наша українська земля, яку вона так безмежно любила, буде їй легким пухом.

Іван МЕШКО, газета, "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp