Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Міські і сільські голови Закарпаття просять нардепів негайно прийняти найнеобхідніші законопроекти для поступу децентралізаційної реформи (ФОТО)

3 лютого 2017 р., 08:10

Регіональна платформа розвитку місцевого самоврядування на тему: «Лобіювання найнеобхідніших законопроектів децентралізаційної реформи» пройшла в Ужгороді

   

У четвер, 2 лютого, Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України провело в Ужгороді регіональну платформу розвитку місцевого самоврядування на тему: «Лобіювання найнеобхідніших законопроектів децентралізаційної реформи».
У її роботі взяли участь голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, народний депутат України Валерій Пацкан, голова Закарпатського РВ АМУ, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Іван Ревтій, міські голови Хуста Володимир Кащук , Перечина Іван Погоріляк, Іршави Степан Бобик,Чопа Валерій Самардак, селищ Міжгіря Віталій Цімбота, Великий Березний Богдан Кирлик, голови об’єднаних територіальних громад Тячівської – Іван Ковач, Вільховецької Михайло Цірик, Полянської Іван Дрогобецький, голови сільських рад, експерти, консультанти АМУ.

Вступним словом засідання відкрив голова Закарпатського РВ АМУ, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Він зазначив, що Асоціація міст України – це дієвий механізм, який суттєво сприяє донесенню до Верховної Ради, Кабінету Міністрів інформації з місць, котра має лягти в основу напрацювань як парламентських законопроектів, так і урядових документів.

У своєму виступі голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс наголосив, що добровільне об’єднання територіальних громад – лише одна з ланок реформи децентралізації. Найважливіше, щоб нові об’єднані громади були справді самодостатніми, насамперед у фінансовому плані. Для цього потрібно, щоб вони не чекали дотацій з центру, а самі могли здійснювати всі повноваження, потрібні для розвитку. На жаль, ключові закони, зокрема, щодо місцевого самоврядування, нашим парламентом наразі не прийнято. Закарпатська обласна рада підписала угоди з Полтавською, Львівською, Чернівецькою облрадами, тож намагаються спільно формувати єдину думку, гуртом відстоювати інтереси органів місцевого самоврядування.

Виконавчий директор РВ АМУ Іван Ревтій вручив за підсумками роботи у минулому 2016 році «Почесні відзнаки» низці працівників та активістів органів місцевого самоврядування. Відзнак, зокрема, удостоїлися голови ОТГ І.Ковач та М.Цірик, старости сіл Руське Поле Василь Мирявець, Вільхівці-Лази Наталія Майор, працівники виконавчих структур селищних і сільських рад Закарпаття.

З доповіддю «Результати децентралізаційної реформи -2016 та плани на 2017 рік» виступив консультант з правових питань Офісу реформ Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша який підсумував роботу відділення за минулий рік та окреслив першочергові завдання на нинішній.

Голова Тячівської міської ОТГ, голова Палати об’єднаних територіальних громад України при АМУ Іван Ковач наголосив, що дуже важливо всім об’єднаним громадам напрацювати перспективні стратегії розвитку та порушив питання перерозподілу податків на користь місцевих громад, а також на необхідності пришвидшення прийняття парламентом вкрай необхідних для повноцінного функціонування місцевого самоврядування законів. Його думку підтримав і народний депутат України Валерій Пацкан, який з особливою увагою поставився до питання законодавчих змін.

На зібранні виступив член правління АМУ, голова Баранівської ОТГ Житомирської області Анатолій Душко, який зараз відпочиває на Закарпатті. У своєму емоційному виступі він наголосив, що ОТГ – це Богом даний шанс Україні у поступу її громадян до добробуту і ним обов’язково треба скористатися. А в основі успішної діяльності кожної громади має бути добре продумана стратегія її розвитку, реалізація якої залежить від умілого менеджменту та залучення цільових міжнародних грантів. Нині у владі мають працювати патріоти і творці. Саме ці люди і будуть докорінним чином змінювати Україну.

У дискусії, яка розгорнулася після цього, активну участь взяли міські і сільські голови, експерти. Обговоривши ситуацію присутні на засіданні РВ АМУ прийняли «Звернення міських, селищних і сільських голів – учасників зборів Закарпатського відділення Асоціації міст України та Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування - до народних депутатів України» з проханням підтримати законопроекти №2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування»; №5520 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів»; №4742 «Про внесення змін щодо статусу старости села, селища»; №4772 «Про внесення змін щодо добровільного приєднання територіальних громад»; №4110 «Про внесення змін щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів».

Василь Ільницький, Ужгород

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp