Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Жінки і бізнес» видадуть на Закарпатті

24 червня 2014 р., 12:50

Закарпаткам опишуть конкретні консультації у разі виникнення проблем, і корисна інформація, яка б допомогла жінці-підприємцю.

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, на якій презентували новий проект Програми ЄІСП ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна «Інструменти розвитку можливостей для самореалізації жінок у бізнесі». 

Як розповів Олег Лукша, керівник Агентства розвитку «Європоліс» та експерт з транскордонного співробітництва, Словацько-український проект на партнерських засадах виконують Агентство місцевого розвитку і інформаційних ресурсів «Європоліс» та Місцева група дії «Душа» (м. Стражське, Словаччина, керівник – Ян Френа). 


«Проект ЄІСП ЄС з проблематики активізації жіночого підприємництва в українсько-словацькому прикордонному регіоні розпочався у квітні 2014 р. і охоплює своєю діяльністю Закарпаття та Кошіцький і Пряшівський самоврядні краї Словаччини, - розповів Олег Лукша. – Наша головна мета - покращити і зміцнити передумови для активізації підприємництва і занять бізнесом серед жінок цільового транскордонного мегарегіону. Відповідно, очікується, що завдяки цьому підвищаться можливості і спроможності для пожвавлення економічного і соціального розвитку у словацько-українському прикордонні загалом, знизиться рівень сезонної і більш тривалої трудової міграції жінок, у т.ч. й закордонної, підвищаться якість та рівень життя сімей і громад». 

За словами Олега Лукші, жіноче підприємництво має особливий аспект, пов'язаний з гендерними проблемами. 


«Існує певна тенденція, ціла низка проблем коли жінки опановують бізнес, і це пов’язано з ставленням жінки у суспільстві. Завдання проекту – здійснити активізацію жіночого підприємництва і не тільки на Закарпатті, але й цілого регіону», - каже експерт. 

Оксана Шишканич розповіла, що планується проаналізувати та дослідити проблему, у тому числі й через анкетування 4-х цільових груп жінок: незайняті (безробітні), початкуючі і молоді підприємці, молоді матері, успішні бізнес-леді, виявити тенденції на найбільш гострі проблеми. Відтак провести навчально-тренінгові заходи та консультації для жінок, які хочуть відкрити бізнес чи удосконалити свої вміння. 

«За результатами досліджень та консультацій плануємо видати двомовний посібник-порадник «Жінки і бізнес». 

Яна Сиволошська, підприємниця, власниця ресторану «Господа» зауважила, що на Закарпатті трохи легше ставляться до підприємництва, і жінки, які за характером є підприємливими, проблем у роботі не мають. 


«Я сама колись працювала вчителькою. Проходила одного разу повз книжкову крамницю і подумала, «мені треба всю зарплату, щоб придбати такі книжки». Менше, ніж через півроку мала всі книги, які я хотіла. Я почала свій бізнес, спочатку це був маркетинг, найлегший для підприємливої жінки, потім агентство з нерухомості і т.д., тепер ресторанний бізнес, - розповідає Яна Сиволошська. - Для підприємців вважаю цей проект може бути дуже корисним, багато моментів треба знати, бухгалтерія постійно розвивається, закони міняються». 

Марія Зілгалова, керівниця Жіночого консультаційного центру додала, що жінка, яка хоче почати бізнес, має певний страх, особливо, коли у родині ніхто не починав бізнес. Тому додаткова професійна допомога завжди доречна. 

Тетяна Мясковська, видавець, підприємниця поділилася власним досвідом. 

«Весь мій трудовий період можна розділити на 2 частини, коли я працювала у якості найнятого працівника, директора філії і останні 12 років підприємницької діяльності, - каже Тетяна Мясковська. - Жінки переважно займаються малим і середнім бізнесом. Існує державна програма, але вона не передбачає пільгові кредити, різного роду консультації, тренінги, навчання. Крім того існує одна психологічна проблема у жінок: турбота про дітей. Маємо пам’ятати, що жінка дітородного віку має право на здійснення підприємницької діяльності, і це потрібно роз’яснити, зокрема у виданні, яке планується. Давайте спробуємо видати книгу, де будуть конкретні консультації у разі виникнення проблем, і корисна інформація, яка б допомогла жінці-підприємцю. Хотіла б побажати тим жінкам, хто хоче розпочати свій бізнес: щоб уберегти себе від розчарувань, все - таки спочатку вчіться, консультуйтеся». Учасникам прес-конференції представили також результати завершення розробки «Словацько-української стратегії транскордонного співробітництва до 2020 року». 

До розробки Стратегії, яка тривала більше року, були залучені низка громадських організацій та експертів Словаччини (Александр Дулеба, Владімір Бенч) і України (Олег Лукша, Оксана Станкевич, Іван Гевці). Розробка здійснена в рамках реалізації ще одного проекту Програми ЄІСП ЄС на тему «Словацько-український культурний центр – формування і посилення співпраці між Пряшівським самоврядним краєм та Закарпатською областю України». Українські партнери проекту – Громадське національно-культурне об’єднання словаків Закарпаття «Матіца Словенська» та Українсько-словацький центр ТКС «Карпати». Провідний словацький партнер – Союз українців - русинів Словаччини, партнер – Пряшівська агенція регіонального розвитку. 

«Словацько-українська стратегія ТКС до 2020 року» розроблена вперше в історії співпраці влад і громад прикордоння. Наразі вона узгоджена на рівні регіональних влад обидвох країн та буде винесена на їх затвердження.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp