Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Краматорці дивуються людям на Закарпатті!

12 липня 2014 р., 15:34

Як тільки приїхали до Тячева зовсім незнайомі люди почали приносити одяг, іграшки для дітей, посуд, виделки, ложки, каструлі.

Вимушені переселенці з Краматорська Олександра та її чоловік Костянтин Астахови приїхали в місто Тячів на Закарпатті з трьома дітками місяць тому. Тут їх прихистила давня знайома, однокурсниця і подруга Олександри – Марія, з якою навчалися в Національній академії аграрних наук України в Києві. 

Саме Марія наполягла на тому, щоб Астахови якнайскоріше залишили Краматорськ, розповіла Олександра кореспондентові Укрінформу

З собою взяли тільки те, що змогли понести в руках 

У Краматорську вони кинули все. За словами жінки, з міста сім'я виїхала з мінімумом речей, взяли тільки те, що змогли понести в руках. Останньою краплею, яка, зі слів Олександри, прискорила від'їзд, став випадок, коли у квартирі їх багатоповерхового будинку снарядом, випущеним із самохідної артилерійської гармати 2С9, або як її називають терористи «Нона», вибило стіну. 

Бійці за так звану «Новоросію» просто так вистрелили по житловому будинку і поїхали далі. 

«Ми почали збиратися вночі. Було два шляхи: один на північ – до Харкова, другий на південь – до Полтави. Північ області зайнята Нацгвардією, південь – ополченцями ДНР. Тому вирішили добиратися до Харкова», – розповів Костянтин. 

На таксі Астахови за декілька годин, включаючи перевірки на блок-постах, подолали шлях до кордону Донецької і Харківської областей. Розповідають, лише коли опинилися у Харкові, відчули полегшення і спокій. 

Нам допомагали зовсім незнайомі люди 

Зараз, коли дорога на Закарпаття позаду, Олександра та Костянтин приходять в себе і налагоджують нове життя. Подруга Марія виділила їм для проживання дві кімнати у літній кухні, допомогла влаштуватися на новому місці. Вражені переселенці зі Сходу і співчуттям місцевих мешканців. 

«Буквально через кілька днів як ми приїхали, почали приходити сусіди з питанням, чим вони можуть нам допомогти? Зовсім незнайомі люди приносили одяг, іграшки для дітей, посуд, виделки, ложки, каструлі», - не перестає дивуватися Олександра. – Кожен день хтось приходив і пропонував свою допомогу. Ми дуже раді, що люди так доброзичливо ставляться і розуміють, що ми сюди приїхали, бо були змушені це зробити, а не із-за своєї забаганки». 

В Краматорськ повернемося, коли там все заспокоїться 

«В Краматорську я втратив роботу. Поки що будемо облаштовуватися тут. Накопичень у нас ніяких: жили від зарплати до зарплати, тож треба шукати роботу. У місцевому центрі зайнятості мені обіцяли посприяти», - говорить глава сімейства. 

Старший син Астахових Олександр в Краматорську закінчив шостий клас, донька Ольга – другий, а найменший Максим має йти у цьому році в перший. 

«Вирішили, додому повернемося, відразу коли там все заспокоїться. Ми не маємо права наражати дітей на небезпеку», - розповів Костянтин. І додає, що в світлі останніх подій та успішного проведення антитерористичної операції їх надія на повернення додому стає реальністю. 

Зараз переселенці готують документи для влаштування дітей у місцеву школу. Проте Олександра Астахова каже: «Вірю, що ця війна невдовзі закінчиться і наші діти 1-го вересня почують перший дзвоник у рідній школі». 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp