Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті гіпертоніки знову можуть придбати дешеві ліки

20 липня 2014 р., 12:46

Поки програма була призупинена, деякі закарпатські аптеки продавали дешеві ліки в борг з надією відновлення допомоги.

Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків, котрий на певний час призупинився через брак фінансування, знову запрацює. Закарпаття вже отримало 3 млн 800,5 тис. грн на його реалізацію в 2014-му, і гроші навіть встигли розподілити по районах – бо на відміну від торішньої практики, розпорядником коштів є не обласне управління охорони здоров’я, а місцеві відділи охорони здоров’я чи районні поліклініки (як уже вирішили сесії районних рад). Про це розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Ганна Романко. За її словами, саме місцеві розпорядники тепер укладають угоди з аптеками, що бажають долучитися до проекту, та компенсують їм різницю між реальною вартістю ліків і тою, за якою їх продали хворим. 

«До речі, деякі аптеки, як-от у Хусті, в період призупинення фінансування програми таки працювали за нею в борг. Зараз їм повернуть гроші», – каже Ганна Василівна. 

Нагадаємо, що торік близько 60% усіх аптек краю долучилися до обслуговування пільгових рецептів, і медикам удалося значно підвищити відсоток закарпатців, котрі систематично лікують проб¬леми високого тиску. Наразі самі умови пілотного проекту залишаються попередніми: людина має піти до свого дільничного чи кардіолога, який випише індивідуально підібрані препарати, й із цим рецептом звертається до аптеки, що бере участь у проекті. Як і раніше, ліки для гіпертоніків розділені на 3 групи: вартість першої й другої відшкодовується, відповідно, на 90 й 80%, а третя реалізовується без знижок. 

Мирослава Галас, "Закарпатська правда" 

Принагідно «Закарпатка» поцікавилася, чи вирішена проблема стосовно забезпечення ліками обласних закладів охорони здоров’я? Бо якщо в тій же обласній клінічній лікарні ім. Новака ще торік пацієнтам їх давали безкоштовно, то потім стали складати списки для придбання в аптеці. Але й там препарати не завжди знаходилися. Ганна Романко каже, що це все через валютні стрибки й введення семивідсоткового ПДВ на медпрепарати. Кожен заклад окремо проводить торги для придбання ліків, але «завдяки» згаданим ризикам часто просто не знаходиться бажаючих брати в них участь. Більше того, були випадки, коли фірми, які вже виграли торги, банкрутували, і їх доводилося оголошувати повторно. Та все ж робота в цьому напрямі ведеться, сподіваємося на покращення ситуації. 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp