Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Медичний Оскар»: кого обере Закарпаття?

20 лютого 2018 р., 13:35

У середу, 21 лютого, о 13.00, в УжНУ відбудеться прес-конференція

Присвячена старту відбіркового туру найкращих лікарів та медичних працівників Закарпатської області, яких номінуватимуть у 2018 році на отримання Відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» на загальнодержавному рівні.

Питання до обговорення:

1. Критерії відбору у 2018 році та чим вони відрізняються від минулорічних.

2. Хто має право претендувати на найвищу нагороду для медиків.

3. Якою буде грошова винагорода переможця.

Учасники прес-конференції:

1.Миронюк Іван Святославович - декан факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ, доктор медичних наук;

2.Отець Іван Ісаєвич – голова Капеланської служби Закарпатської області;

3.Козак Тетяна Юріївана – головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Ужгрод;

4. Дуткевич-Іванська Юлія Василівна – викладач кафедри основ здоров’я факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ;

Місце проведення прес-конференції: м.Ужгород, пл. Народна, 3, ректорат УжНУ, зал засідань Вченої ради (ІІ поверх).

В Україні з грудня 2017 р. стартував процес відбору кандидатів на здобуття у 2018 році найвищої відзнаки для медиків - «Ордену Святого Пантелеймона». Найдостойніших лікарів, медсестер, фельдшерів обиратимуть у 5 номінаціях:

• «Найкращий лікар»;

• «Найкращий медичний працівник»;

• «Новатор охорони здоров’я»;

• «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я»;

• «Взірець служіння суспільству».

Відзнака «Орден Святого Пантелеймона» була започаткована ще у 2009 році. Нагорода присуджується медпрацівникам, незалежно від їх політичних та релігійних переконань, етнічного, соціального походження та майнового стану. Разом з тим, є чіткі критерії, за якими медичні колективи, профспілки чи громадські організації висуватимуть кандидатів. Серед них: духовність та порядність, милосердя, ініціативність, професійність та ін.. Вся інформація про вимоги до кандидатів зазначається в Положенні про відзнаку, яке затвердила Поважна рада «Ордену Святого Пантелеймона» 20.11.2017 р.. Варто відзначити, що вимоги до кандидатів у 2018 році практично не змінились від минулорічних за винятком кількох технічних уточнень (зменшено кількість номінацій та дещо змінено їх назви). Переможці найвищої відзнаки для медиків, крім загальнодержавного визнання, отримають фінансову винагороду – по 100 тис грн..

Поважна рада «Ордену Святого Пантелеймону» також вирішила особливу увагу приділити молодим лікарям та медсестрам. Було ухвалено рішення запровадити «Медаль Святого Пантелеймона», якою нагороджуватимуть молодих медпрацівників віком до 35 років. Нагорода сповідує ідентичні місію, принципи та цінності з «Орденом Святого Пантелеймона», а також має спільні органи пошуки, відбору та присудження Відзнаки. Кандидатів на здобуття медалі мають право пропонувати медзаклади, лікарські та сестринські асоціації, профспілкові та всеукраїнські громадські організації, ради молодих вчених та ін..

Наразі в усіх областях України створені та працюють Регіональні ради, які розпочали інформування громадськості та медичні колективи про мету та умови конкурсу. Участь в проекті з визначення найкращих лікарів Полтавщини (чи іншої обл.?) має надзвичайно велике значення для всіх мешканців області, адже під час відбору громадськість дізнається про долю та життєвий шлях великої кількості талановитих та високопрофесійних медиків нашого регіону.

ДОВІДКОВО:

Претендентові на нагороду в кожній із номінацій мають бути притаманні такі якості:

1. Духовність та порядність: виявляє в житті найвищі людські якості, творить добро для людей; керується в повсякденному житті усталеними етичними нормами (чесність, моральні правила суспільства та професійної етики); дієво формує повагу та довіру до себе; виконує свої обіцянки й зобов’язання.

2. Гуманність і милосердя: вирізняється високим рівнем гуманізму й милосердя, що виявляється в готовності допомагати кожному, хто цього потребує, в розумінні почуттів і думок інших людей, наданні моральної чи духовної підтримки їхніх прагнень.

3. Проактивність та ініціативність: позитивно мислить, розробляє та підтримує впровадження нових і вдосконалених методів, алгоритмів, технологій; розглядає будь-які процеси та робочі ситуації з позиції можливості їх удосконалення; знаходить нові способи вирішення професійних та суспільних завдань; робить помітний особистий внесок у розвиток суспільства.

4. Професійний і особистий розвиток: відкритий до освоєння нових знань та запозичення передового досвіду, і цю діяльність уважає особливо важливою і цінною; правильно визначає свої сильні й слабкі риси; постійно розвиває свої професійні, ділові та особисті якості, бере участь у наукових і науково-практичних конференціях, семінарах; постійно підтверджує отриману кваліфікаційну категорію займаній посаді.

Графік проведення відкритого конкурсного відбору:

Не пізніше 30листопада – Поважна рада щороку оголошує відкритий конкурс на присудження Відзнаки та визначає умови конкурсу (критерії відбору кандидатів, строки й перелік матеріалів про кандидатів).

30 листопада - 28 лютого – Регіональні ради поширюють через ЗМІ інформацію про відкритий конкурс, насамперед серед професійної медичної спільноти, громадських організацій, інституцій та установ, організацій-партнерів відповідного регіону, та приймають документи про кандидатів на присудження Відзнаки.

Не пізніше 1 квітня – Регіональні ради на підставі аналізу документів, поданих на кандидатів, проведених (за потреби) співбесід з кандидатами та з урахуванням публічного обговорення в соціальних мережах та на сайті Відзнаки, визначають кандидатури номінантів і подають матеріали про них до Національної експертної комісії.

До 15 квітня – Виконавчий комітет оцінює документи претендентів на Відзнаку, подані Регіональними радами, на їх відповідність встановленим вимогам.

До 1 червня – Національна експертна комісія аналізує документи кандидатів, що надійшли від Регіональних рад, та ухвалює рішення про рекомендацію Поважній раді 4-х найкращих кандидатів у кожній номінації для визначення переможця конкурсу в кожній з номінацій та присудження Відзнаки.

Не пізніше 9 серпня – Поважна рада за результатами аналізу наданих Національною експертною комісією документів, ухвалює рішення щодо присудження Відзнаки «Орден Святого Пантелеймона». найкращим медикам.

9 серпня 2018 р. – церемонія нагородження Відзнакою «Орден Святого Пантелеймона».

Більш детальну інформацію про «Орден Святого Пантелеймона» можна отримати за адресою або за телефоном Регоінальної ради Закарпатської області «Ордену Святого Пантелеймона»: 0997544225, Юлія Василівна Дуткевич-Іванська.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp