Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Українських дослідників провели у нову антарктичну експедицію

22 березня 2018 р., 16:40

МОН вперше за тривалий час виділив близько 15 млн гривень на капітальний ремонт станції "Академік Вернадський"

У четвер, 22 березня, дві українські наукові експедиції вирушають в Антарктиду з метою проведення метеорологічних, біологічних та геофізичних досліджень.

У прес-службі Міністерства освіти і науки України повідомили, що 21 березня відбулися проводи 23-ї Української антарктичної експедиції.

Відомо, що перша експедиція перебуватиме на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» рік. До її складу увійшло 12 чоловіків – 7 науковців та 5 технічних працівників.

Її учасники проводитимуть метеорологічні, біологічні та геофізичні дослідження. Зокрема, продовжать безперервні спостереження за зміною клімату, станом озонової діри, вивчатимуть зміну рівня моря, аномальне магнітне поле, популяції пінгвінів тощо.

Друга експедиція – сезонна. До неї увійшли 12 науковців. Вони працюватимуть під час перезміни 22-ї та 23-ї експедицій – впродовж майже трьох тижнів. Вчені, зокрема, відбиратимуть зразки для досліджень, заявки на які подали 20 науково-дослідних закладів України.

Виконуючий обов’язки начальника Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий повідомив, що стратегічними цілями для НАНЦ є поширення діяльності, крім Антарктики, також на Арктику та відродження українського наукового флоту. Серед найближчих завдань – забезпечення нормального інтернет-зв’язку на станції, що дозволятиме проводити онлайн-трансляції, розширення міжнародної співпраці, відновлення морських досліджень в Південному океані, розробка нової державної програми досліджень в Антарктиці на 2021-2030 роки.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич повідомила, що цього року МОН вперше за тривалий період часу виділив близько 15 млн грн на проведення капітального ремонту на єдиній українській антарктичній станції. Ці кошти підуть на те, щоб створити комфортніші умови для життя на станції, а також покращити можливості для проведення досліджень.

Вона також сказала, що вся українська антарктична програма коштує 72 млн грн, і вперше за багато років програмою передбачено кошти на проведення капітального ремонту на станції.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що в Антарктиді стався потужний землетрус.

Поштовхи магнітудою у 6,5 балів зафіксували поблизу острова Буве.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp