Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Перечинська ОТГ робить ставку на туризм (Фото)

26 квітня 2018 р., 12:45

Враження після прес-туру до громади

Зовсім нещодавно – в середині лютого – у Перечинській ОТГ відбулася сесія міськради, на якій депутати затвердили стратегію розвитку громади, одним із основних пріоритетів якої визначено розвиток туризму. А минулого тижня закарпатські журналісти та блогери мали нагоду оцінити туристичний потенціал громади у рамках прес-туру, організованого Закарпатським центром розвитку місцевого самоврядування за сприяння програми «U-LEAD з Європою».

Туристичні родзинки Перечинської ОТГ: і старовинні, і зовсім нові

Програма прес-туру виявилася настільки насиченою, що журналісти за день ледве встигли відвідати заплановані об’єкти. Стартував захід у місцевому туристично-інформаційному центрі. Він був створений 5 років тому і розташований у старовинній будівлі колишньої жандармерії, що споруджена майже сто років тому. Будівлю свого часу навіть хотіли знести, однак завдяки транскордонному проекту Європейського Союзу, а зокрема словацьких донорів, тут здійснили ремонт і відкрили туристично-інформаційний центр та міні-музей.

  

Голова Благодійного Фонду “Центр громадських ініціатив”, депутат обласної ради Андрій Вишняк ознайомив мас-медійників з роботою центру і музеєм «Кімната перечинця», де зібрано унікальні старовинні речі побуту, і розповів, що створення турінфоцентру допомогло суттєво збільшити потік туристів на Перечинщині. У тому числі – іноземних гостей, особливо чехів та словаків, які з великим інтересом відвідують регіон.

Наступна зупинка – музей «Лемківська садиба» у селі Зарічево, яке увійшло до Перечинської ОТГ. Це унікальний етно-музей, що функціонує в селі ще з колгоспних часів – уже 30 років. Директор Благодійного Фонду “Лемківська садиба”, керівник фольклорно-етнографічного ансамблю "Лемківчанка" Любов Пекар, яка за сумісництвом є і господинею у садибі, розповіла, що збудував цю хату тесля на ім’я Петро Ковач. Потім колгосп викупив її від його нащадків і створив музей. Нині туристи в захваті від старовинної, критої солом’яними жупами хати з глиняною підлогою, піччю і унікальними експонатами лемківського побуту.

 

Ще однією унікальною точкою на туристичній мапі об’єднаної територіальної громади, безумовно, є сироварня «Перечинська мануфактура». Це молоде підприємство (йому менше 2 років) виробляє крафтові сири, які вже стали надзвичайно популярними як серед перечинців та ужгородців, так і серед туристів.

Олексій Синельников, власник сироварні, розповів, що за молоком для своїх сирів він тричі на тиждень їздить аж за100 кілометрів до фермера на Берегівщину.

- Наша продукція користується попитом серед туристів, відвідувачів фестивалів, ярмарок, в яких беремо участь. У чому фішка? У тому, що ми варимо справжній сир із справжнього якісного молока, - каже пан Синельников.

Треба зазначити, що сироварня розташована в будівлі закинутого військового містечка, яку міська влада віддала в оренду за символічну 1 гривню на рік. Підприємець вклав кошти в ремонт і обладнання і створив чудове виробництво, яке зараз працює на туристичний імідж громади. Власне історія створення «Перечинської мануфактури» - яскравий приклад мудрого господарювання, коли керівник громади думає стратегічно, на перспективу.

 
 

«Ми в Перечинській ОТГ наразі лише на початковій стадії розвитку туристичного напрямку. Насамперед, треба сказати, що ми не маємо надто популярних туристичних об’єктів на території нашої громади, де можна вже сьогодні очікувати масового туриста. Але тим не менше, ми проаналізували й зібрали усе, що маємо, склали план на майбутнє і втілюємо задум в життя» - каже голова Перечина Іван Погоріляк.

Одним із таких задумів є облаштування унікального австро-угорського мосту в селі Сімер, що входить до складу Перечинської ОТГ. Його збудовано над злиттям двох річок – Ужа та Тур’ї, тут надзвичайно красива природа, тому міст у майбутньому може стати дуже популярною фотолокацією. До речі, на одному із семінарів з туристичного розвитку громади цей міст було обрано в якості туристичного бренду Перечинської ОТГ.

Іван Погоріляк розповів, що місцева влада планує облаштувати територію, відремонтувати міст і проводити там щовихідних сільськогосподарські ярмарки, а також різноманітні фестивалі – наприклад, традиційний фестиваль ковалів. Наразі втіленню цього задуму заважає те, що міст дотепер не переданий у власність громади – він перебуває на балансі обласної служби автомобільних доріг. Однак керівник громади не здається і каже, що «дотисне» це питання, адже закон на боці ОТГ.

На туристичний імідж Перечина працює все – і спорт, і релігія, і кухня

Наступним об’єктом став ресторан «Кантіна» - заклад, збудований місцевим євреєм на початку минулого століття і відновлений у єврейському стилі. Вперше для учасників прес-туру тут приготували нове меню з традиційних єврейських страв – подавали курячий бульйон з рисом, бататом та гарбузом, човлент, форшмак, млинці з гусячим м’ясом, голубці та сливовий компот. Смачно, рекомендуємо.

Далі за програмою – огляд спортивного потенціалу громади.

“Перечин – це місто, де найшвидше в країні сходить сніг, тому збори для національних команд тут можна починати вже в кінці лютого. Так роблять литовці, чехи, серби, угорці та словаки – для своїх команд. Ще один плюс Перечина для спортсменів – це висота над рівнем моря, бо це додаткове навантаження на організм на тренуваннях”, - розповідає туризмознавець Федір Шандор, який також є президентом Закарпатського спортивного клубу регбі.

 

За його словами, у Перечині уже проходять матчі з регбі, регбі ліг та американського футболу, а також тренувальні ігри перед поїздками за кордон – в Сербію, Хорватію, Італію, Францію. Також це єдине поле на Закарпатті, де сьогодні грають свої матчі команди Італії та Мальти. Присутність спортсменів – це плюс для громади, адже чим більше їх приїжджає, тим більше зайнято готелів, тим більше прибутків у суб’єктів місцевого туризму.

Цікавим поштовхом для розвитку спортивного туризму є і організація напівмарафону імені Федора Фекети – відомого закарпатського листоноші. Він цікавий тим, що проходить як на території міст Ужгорода та Перечина, так і поза їх межами, об’єднуючи обидва міста.

«Сьогодні в Перечинській ОТГ достатня кількість інфраструктури, яка уже може забезпечити збори спортивних команд з різних видів спорту. Я би рекомендував залучити й навколишні села, аби там розміщувати спортсменів. Не тільки регбістів, тут гарні можливості для тренувань легкоатлетів, спортивного орієнтування, фехтування, волейболу», - каже Федір Шандор.

Бачить великий потенціал для розвитку туризму у Перечинській ОТГ і директор департаменту економічного розвитку Закарпатської ОДА Денис Ман: «Перечин і навколишні села, які входять до ОТГ, – це цікавий майданчик, який може народити чимало унікальних туристичних продуктів і маршрутів. Зокрема, уже є розроблені дві туристичні карти, які орієнтують щодо туристичних принад подорожувальників: це і пам’ятники, і музеї, і садиби зеленого туризму, і пам’ятки архітектури. Також є ще чимало білих плям, які варто заповнити – і над цим слід працювати місцевому туристичному бізнесу».

Денис Ман відзначив, що важливим фактором, який посприяє розвитку туризму в Перечинській ОТГ, стало те, що в Перечині нарешті почали зупинятися потяги, які сполучають Київ з обласним центром Закарпаття. Раніше вони проїжджали містечко без зупинки, а туристам, які мали намір його відвідати, треба було спеціально приїздити до Перечина з Ужгорода. Зараз ця проблема вирішена.

  Окрему увагу під час прес-туру було приділено релігійному туризму. Журналісти відвідали римо-католицький костел святого Августина, який збудували 1906 року. Це популярний туристичний об’єкт, єдиний в Україні костел святого Августина. Також надзвичайно цікава і популярна серед перечинців і гостей міста Хресна дорога на Гурці, звідки відкривається прекрасна панорама міста.

А завершився прес-тур у одному з найвідоміших закладів громадського харчування не тільки Перечина, а й усієї Закарпатської області – у корчмі «Підкова». Вона страшенно популярна серед закарпатців і туристів, адже тут можна спробувати унікальні страви закарпатської кухні. Буває, що навіть у будній день важко знайти вільний столик, особливо – коли через Перечин їдуть екскурсійні автобуси.

Як розповіла власниця закладу Людмила Барник, кулінарна дегустація «Смак Закарпаття» складається з 5-ти кроків, під час яких туристи зможуть скуштувати такі цікаві страви, як керезет, банош, підбивана квасоля, печена картопля з гуркою і пікницею, закарпатські млинці з яфиновим лекваром і т.д. За словами пані Людмили, європейські туристи – насамперед чехи та словаки – дуже цікавляться закарпатською кухнею, тож замовляють дегустацію дуже часто.

Ярослав Світлик, Час Закарпаття

Фото автора та Сергія Гудака, Укрінформ

P.S. У Перечині ми ніде не побачили традиційних фонтанчиків, у які туристи кидають монети, щоб іще раз повернутися до міста. Тут замість фонтанчика – «Підкова»: якщо раз зайдете у цю корчму, обов’язково захочете сюди повертатися і повертатися :)  Бо дуже вже смачно!











Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp