Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Сцени з Медведчуком таки дознімуть". Усе, що відомо про скандал навколо фільму про Стуса

13 серпня 2018 р., 11:53

Тиждень.ua вирішив розібратися, чому і як виник скандал навколо вирізаних сцен з Медведчуком з кінострічки про Василя Стуса

Новина про те, що з кінострічки про поета та дисидента Василя Стуса прибрали сцену про його тодішнього адвоката Віктора Медведчука на його вимогу викликала масове обурення українців у соцмережах.

Тиждень.ua вирішив розібратися, чому і як з фільму про Стуса вирізали сцени з відомим політиком.

10 серпня відомий актор і телеведучий Геннадій Попенко написав пост у Facebook, у якому розповів, що зі сценарію до фільму про Стуса прибрали сцену з його адвокатом – Медведчуком

За словами Попенка, він сам пробувався на одну з ролей у фільмі "Стус", і коли під час кастингу він читав сценарій фільму - там містилася сцена останнього суду над поетом, де адвокат Віктор Медведчук визнає свого підзахисного винним. На роль Попенка не взяли, а пізніше з Facebook він дізнався, що сцени суду у фільмі більше немає. Щоб розібратися в ситуації Попенко зв'язався з акторами і постарався дізнатися подробиці. Вони розповіли, що "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть закінчити картину, то сцену суду потрібно прибрати.

У свою чергу режисер картини Роман Бровко заявив, що прибрав сцену на прохання сина поета Дмитра Стуса.

Актор і ведучий каналу UA:Перший Геннадій Попенко пробувався на одну з ролей у фільмі "Стус". Під час кастингу він читав сценарій фільму — там містилася сцена останнього суду над поетом, де адвокат Віктор Медведчук визнає свого підзахисного винним. На роль Попенка не взяли.

Коли з Facebook він дізнався, що сцени суду у фільмі більше немає, він зв'язався з акторами і постарався дізнатися подробиці.

За його словами, актор на роль молодого адвоката Віктора Медведчука був відібраний та "готувався до зйомок". Посилаючись на слова "учасників знімального процесу" Попенко пише, що "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть закінчити картину, то сцену суду потрібно прибрати.

Читайте також: "Боїться минулого". Реакція соцмереж на видалення згадок про Медведчука з фільму про Стуса

Один зі сценаристів картини Сергій Дзюба підтвердив, що писав сцену з Віктором Медведчуком.

"Чому її не зняли, я не в курсі, - розповів він. - Про те, що Медведчука не буде у фільмі, режисер заявив два місяці тому, і потім кожен раз заявляв про це. І ось зараз всі прокинулися".

У свою чергу режисер Роман Бровко каже, що сцену прибрали на прохання сина Василя Стуса Дмитра Стуса, нинішнього генерального директора Національного музею Тараса Шевченка:

"Для сім'ї Стуса є дві болючі теми - суду і відносин з (дисиденткою) Аллою Горською. Обох тем Дмитро Стус попросив нас не торкатися. Між Медведчуком і Стусом-молодшим налагоджені відносини. У них були зустрічі і, можливо, спроби Віктора виправдати себе".

Режисер також розповів, що намагався зв'язатися і з самим Медведчуком, але його прес-служба йому відмовила, пославшись на зайнятість.

"Коли ми вирішували, які сцени вирізати, щоб вкластися в хронометраж і бюджет, серед інших вирізали і цю. Всього в фільм не потрапили десь 20-25 сцен. Зникла лінія про сім'ю Стуса, його життя в Горлівці і спроби відродити там українську культуру. Але це чомусь нікому не цікаво".

Після того, як новина про вирізані сцени з Медведчуком стала одною з найбільш обгорюваних в соцмережах на неї відреагував Володимир Гройсман і доручив Міністерство культури та Державне агенство з питань кіно має перевірити, чи правдиво розказана історія про українського письменника й дисидента Василя Стуса у фільмі, який зараз знімається.

Пісця цього стало відомо, що сцену суду над українським письменником і дисидентом Василем Стусом, де фігурував його адвокат Віктор Медведчук, дознімуть найближчим часом. Про це повідомив режисер фільму Роман Бровко.

"Це наше загальне рішення групи. Ми розуміємо зараз суспільне невдоволення, котре вийшло в цій ситуації. Оскільки ми знімаємо кіно на широку аудиторію, то, звісно, маємо врахувувати думку цієї аудиторії та йти їй назустріч», — сказав режисер. За його словами, команда готова до критики і такого рішення.

"Критика буде в будь-якому випадку, що б ми не робили. Ми вже багато вислухали в свій бік" - сказав він.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp