Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Для розвитку інфроструктури аеропорту «Ужгород» потрібно неменше 50 мільйонів гривень

11 вересня 2018 р., 12:10

Депутати обговорили деталі запуску аеропорту "Ужгород".

На другому пленарному засіданні 12-ї сесії, яке відбудеться 27 вересня, депутати облради розглянуть проект рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо фінансування з державного бюджету заходів із розвитку інфраструктури ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», адресоване Кабміну.

Автор документа – департамент інфраструктури, розвитку й утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та ЖКГ – зазначає, що згаданий аеропорт заснований на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області й підпорядкований облраді. Вона та ОДА зацікавлені в діяльності авіапідприємства й постійно вживають заходи, спрямовані на його збереження, покращення умов функціонування, забезпечення підвищення рівня безпеки авіаперевезень та сертифікаційної придатності інфраструктури аеродрому, відповідності її нормам ICAO.

З крайового бюджету забезпечується фінансова підтримка на проведення навчання персоналу авіапідприємства, погашення заборгованості із зарплати працівникам і за спожиті комунальні послуги, придбання техніки та обладнання тощо. Постійно проводиться робота із залучення коштів для відновлення інфраструктури летовища.

В обласному бюджеті на 2018-й передбачено видатки на реалізацію Програми підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2017 – 2020 роки в сумі 4 млн грн, із яких протягом першого півріччя року було профінансовано лише на заробітну плату та податки 1581,6 тис. гривень.

Разом із тим, збереження діяльності аеропорту «Ужгород», усунення недоліків у його роботі, забезпечення безпеки авіаперевезень та сертифікаційної придатності, придбання необхідного обладнання та допоміжної наземної техніки для обслуговування повітряних суден, аварійно-рятувальної та пожежної техніки потребує знач­ного фінансування, що, на переконання ОДА, неможливо забезпечити без державної фінансової підтримки, адже нині першочергові заходи фінансуються з крайового бюджету в межах спроможності.

Пунктом 12 Переліку основ­них завдань і заходів Програми розвитку аеропортів на період до 2023 року визначено завдання із забезпечення розвитку міжнародного аеропорту «Ужгород», проте лише на 2016-й на загальну суму 19,13 млн грн, з яких 17,3 млн грн – за рахунок обласного бюджету. 1,68 млн грн, що передбачалися з держбюджету на потреби летовища, не надходили.

Разом із тим, фінансування Програми передбачено й за рахунок державних коштів, у тому числі тих, що залучаються під державні гарантії в обсязі 5086,27 млн гривень. Головним розпорядником зазначених бюджетних коштів визначено Укрінфрапроект. Так, протягом дії Програми передбачено фінансування за рахунок державних коштів на забезпечення розвитку комунальних міжнародних аеропортів: «Одеса» – 1679,9 млн грн; «Херсон» – 934,7 млн грн; «Запоріжжя» – 611,3 млн грн і т. д.

Обласна рада та ОДА неод­норазово зверталася з питань забезпечення фінансової державної підтримки розвитку ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» за рахунок Програми, однак безрезультатно. Незважаючи на те, що Планом організації виконання Указу Президента України від 26 травня 2017 року «Про заходи, пов’язані із запровадженням Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України», схваленого на засіданні Кабміну, яким передбачено Мінінфраструктури сприяти за участю органів місцевого самоврядування розробленню ефективних інструментів стимулювання авіаперевізників до виконання рейсів із аеропортів, що перебувають у комунальній власності, до аеропортів держав – членів ЄС, у тому числі аеропортів, до яких рейси раніше не здійснювались, а також завдання від Президента України Мінінфраструктури до кінця 2018-го запустити регулярне авіасполучення із Закарпаттям, до цього часу відсутні реальні кроки із внесення змін до Програми щодо фінансового забезпечення обласного авіапідприємства.

«Депутати облради позитивно оцінюють підписання 10 липня 2018 року за підтримки Міністерства інфраструктури України у м. Страсбург (Франція) між Державним підприємством обслуговування повітряного руху України та Європейською агенцією з безпеки польотів контракту щодо сертифікації Украероруху відповідно до норм Євросоюзу та перспективи того, що до закінчення цього року буде створено умови з відновлення регулярного авіасполучення із Закарпаттям. Ми переконані, що ця подія спонукає до необхідності прискорення розв’язання питань із розвит­ку інфраструктури аеропорту «Ужгород» і забезпечення його технікою та обладнанням.

Враховуючи вищенаведене, просимо доручити Міністерству інфраструктури України опрацювати порушене питання та внести зміни до Переліку основних завдань і заходів Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року щодо фінансування з державного бюджету заходів із розвитку інфраструктури ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», придбання необхідного устаткування та обладнання, світлосигнального обладнання аеродрому, допоміжної наземної техніки для обслуговування повітряних суден, аварійно-рятувальної і пожежної техніки, передбачивши щорічне фінансування на ці цілі з державного бюджету в обсязі близько 50 – 60 млн гривень», – наголошується у проекті звернення.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp