Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Було схоже на кінець світу". Очевидці про тайфун Мангхут, який перетворив на руїни міста на Філіппінах та в Китаї

18 вересня 2018 р., 08:05

Тайфун Мангхут, який обрушився 15-16 вересня на південно-східну Азію, став одним з найпотужніших ударів стихії по цьому регіону в останні роки.

Руйнівні пориви вітру
досягали 100-250 км на годину та змітали все на своєму шляху, а зливи,
які  супроводжували тайфун, призвели до сильних повеней.

З найбільшою силою Мангхут вдарив по Філіппінах та південно-східному узбережжю Китаю, включаючи діловий мегаполіс Гонконг. Сотні офісних будівель, житлових будинків, а також об'єктів інфраструктури були пошкоджені або зруйновані вщент, фермерські поля та дороги затоплені.

У китайській провінції Гуандун було оголошено найвищий рівень тривоги, влада евакуювала близько 2 млн осіб. Через тайфун у Гонконгу були закриті навчальні заклади, офіси і торгові центри. У місті призупинили рух транспорту, скасували сотні авіарейсів.

На Філіппінах кількість людей, які загинули через наслідки тайфуну Мангхут, перевищила 50 осіб, а в одному лише Гонконгу постраждали більше 390 - такій кількості місцевих жителів знадобилася допомога медиків.

НВ зібрало свідчення очевидців тайфуну та людей, які опинилися в зоні удару стихії.

Джером Белінтон, Філіппіни (South China Morning Post):

Представник благодійної організації Save the Children Джером Белінтон опинився на північному сході острова Лусон (Філіппіни) незабаром після тайфуну.

У деяких районах, які потрапили в епіцентр тайфуну, здавалося, не вціліло нічого

"Чим далі на північ ми просувалися, тим більшим був збиток, особливо в провінції Кагаян. Будинок за будинком були розтрощені або сильно пошкоджені - дахи та стіни в них були відсутні. Великі дерева було вирвано із землі, а опори ліній електропередач зігнуло - обірвані дроти валялися на землі", - розповідає Белінтон.

"У деяких районах, які потрапили в епіцентр тайфуну, здавалося, не вціліло нічого", - додає він.

Бебет Сакін, Філіппіни (AFP):

64-річна Бебет Сакін бачила десятки ураганів у своєму житті, однак жоден з них не зміг зрівнятися за силою із тайфуном Мангхут.

"Це було схоже на кінець світу... він був сильнішим, ніж Лоуін [потужний тайфун, що обрушився на Філіппіни в 2016 році, також відомий як Хайма]. Я геть не спала", - говорить Сакін, мешканка острова Лусон - найбільшого в складі Філіппінського архіпелагу.

Тайфун Мангхут у ГонконзіДивіться також Українська компанія показала перший повністю низькопідлоговий трамвай Сьогодні 15:12 У Києві біля будівлі ГПУ сталися сутички: в хід пішли димові шашки, вода та газ Сьогодні 12:30 У Львівській області легковик врізався в рейсовий автобус з пасажирами, є жертви Сьогодні 09:52 Мирна Параллаг, Філіппіни (AFP):

Страх охопив близько чотирьох мільйонів людей ще до того, як тайфун наблизився до узбережжя Філіппін. Тисячі людей були евакуйовані з районів високого ризику, де жителів попередили про можливі великі повені та зсуви.

Мирна Параллаг та двоє її онуків залишили будинок за день до того, як ударив Мангхут.

"Я боюся, що повінь підніметься високо і добереться до нашого будинку", - поділилася 53-річна жінка, якій довелося шукати притулку біля Тугегарао - головного міста провінції Кагаян на Філіппінах.

Для Параллаг це вже не перший шторм. Він пережила ураган Лоуін, також відомий як супертайфун Хайма, який зруйнував її будинок.

"Кажуть, нинішній тайфун вдвічі сильніший", - зазначила жінка, яка заробляє на життя продажами вуличної їжі.

Бетті Цанг, Гонконг (CNN)

У Сек'оу, передмісті Гонконгу на південно-східному узбережжі острова, 65-річна Бетті Цанг залишила свій будинок, який вона ось уже 60 років ділить зі своєю сестрою.

Напередодні наближення тайфуну Мангхут вона провела ніч в спеціальному укритті разом зі своїм собакою. А коли повернулася, увесь будинок було затоплено солоною водою, розповідає вона CNN зі сльозами на очах.

"Я повернуся і буду там жити, - каже вона. - Мені доведеться витягти все звідти [із затопленого будинку], але я навіть не знаю, з чого тепер починати".

За винятком декількох предметів одягу, які їй вдалося врятувати, стихія не вберегла практично нічого з її майна.

Тайфун Мангхут обрушився на Філіппіни Дивіться також Українська компанія показала перший повністю низькопідлоговий трамвай Сьогодні 15:12 У Києві біля будівлі ГПУ сталися сутички: в хід пішли димові шашки, вода та газ Сьогодні 12:30 У Львівській області легковик врізався в рейсовий автобус з пасажирами, є жертви Сьогодні 09:52 Мері Енн Беріл, Філіппіни, (AFP)

Ферми по всьому острову Лусон, які виробляють більшу частину рису і кукурудзи на Філіппінах, тепер залило брудними паводковими водами - сільськогосподарські культури загинули всього за місяць до збору врожаю.

"Ми і так бідні, а тепер ще й цей ураган! Ми втратили надію", - говорить 40-річна Мері Енн Беріл, чий урожай кукурудзи і рису знищив тайфун.

"У нас немає інших засобів для виживання", - говорить вона крізь сльози.

Лау Кінг-Чонг, Гонконг, (AFP)

У рибальському селі Тай О на заході від Гонконгу, де багато людей живуть у будинках на сваях, побудованих над морем, деякі відчайдушно намагалися врятувати свої затоплені житла.

"Вода ринула до мого будинку, але я постійно вичерпую її. Це перегони з часом", - розповів Лау Кінг-Чонг AFP.

Девід Мілліган, Гонконг (New Straits Times)

Тайфун практично паралізував місто трудоголіків - Гонконг. Вже на наступний день після удару стихії офісні співробітники, намагаючись дістатися на роботу, дерлися через повалені дерева і купи уламків.

"Повалені дерева були всюди - не ходили ані автобуси, ані машини", - говорить адвокат Девід Мілліган, що працює в центрі Гонконгу.

"На мені сьогодні спортивні штани, оскільки я знав, що і мені доведеться дертися через них [дерева та уламки]", - розповідає Мілліган.

Місіс Фу, Гонконг (New Straits Times)

Мешканка гоноконгського району Цеунг Кван О, де знаходяться багато хмарочосів та офісів міжнародних компаній, розказала про жах, який вона пережила під час урагану.

"Я відчувала, як наша будівля хиталася, коли дув вітер. Наша сім'я хотіла спуститися до вестибюлю, проте всі ліфти було зупинено", - говорить 62-річна жінка, яа представилася як місіс Фу.

"Новое Время"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp