Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Берегівщині було весело (ФОТО)

2 жовтня 2018 р., 08:50

Такі радощі.

 

Остання фраза означає “Виноградні розваги”, себто веселощі під час збирання грон. Саме їх старались відродити на сцені учасники художньої самодіяльності.З самого ранку декоративна підвода з дівчатами та хлопцями в національних костюмах з піснями їздили по селу та навколишніх населених пунктах, запрошуючи їх жителів на осінній фестиваль “Сюреті мулотшагок”, а ввечері – на традиційний “Виноградний бал”.

Вся програма свята теж була приурочена народним традиціям і звичаям, у тому числі виноградним. Не випадково головним спонсором дійства виступив керівник одного з провідних виноробних підприємств краю “Котнар”, депутат обласної ради, голова громадської організації “Карпатський дім”, уродженець села Чаба Пийтер.

“52 роки тому мене хрестили в бадалівській церкві,- згадував зі сцени меценат.- Я побував у багатьох країнах світу, але завжди тягне у рідне село, де народився. Бачу його перспективу й майбутнє. На жаль, нинішня політика України спонукає людей шукати кращу долю за кордоном, покидати домівку. Прошу, не робіть цього! Залишайтесь на рідній землі! Вірю, ми разом виберемось з негараздів.”

Громадський діяч проаналізував, що дала Україна Закарпаттю за останні 30 років і порівняв: сусідня Львівщина отримала в рази більше. Виступаючий нагадав, що Україна вийшла зі складу СРСР не в останню чергу із-за утисків тодішньої радянської влади, у першу чергу національних, нехтування культурою та мовою жителів республіки. Не минуло й 30 років, як тепер уже Україна робить те саме по відношенню до угорської меншини регіону.

І справді, на святі звучала мова різних народів, як серед публіки, так і зі сцени.

На “Бадалівські дні” до друзів приїхали делегації з міст-побратимів Рудобаньо та Сатмарчеке на чолі з мером першого Лайошем Собото та секретарем органу самоврядування другого – Жужанною Форі.

“Приємно, що приїжджаємо сюди, як до себе додому,- поділилася з Голосом Карпат пані Жужанна.- Шість років товаришуємо з бадалівцями й пізнали через них, що на Україні живуть дружні, гостинні й веселі люди, з великим і щирим серцем. Вірю, що наші відносини на міждержавному рівні незабаром утрамбуються й вийдуть на новий якісний рівень.”

У рамках фесту відбувся також традиційний турнір з міні-футболу, в якому, крім господарів, брали участь гравці з сусідніх Вар та команди міст-побратимів. У напруженій боротьбі перемогу здобули варівчани, які здолали Сатмарчеке – 5:1, Рудобаньо – 8:0 та зіграли внічию з бадалівцями – 2:2. Причому, до останньої хвилини були попереду – 2:1, і лише на останній хвилині матчу пропустили гол.

Свято завершилось традиційним “Виноградним балом”, під час якого молодь старалась продемонструвати колишні народні традиції та звичаї цього дійства.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp