Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Тепла осінь та природні сюрпризи дивують закарпатців

2 листопада 2018 р., 10:05

Осінь на Закарпатті дивує сюрпризами.

Цвітіння суниці, яка, як правило, цвіте у травні-червні, а плодоносить дещо пізніше – влітку, зафіксували наприкінці жовтня на Мукачівщині.

Кущики суниці рясно викинули квіти, а подекуди вже й відцвіли та зав’язалися свіжими ягодами.

Варто відзначити, що сьогодні, 31 жовтня, температура повітря в Мукачеві сягає позначки +25°.

Щодо корисних властивостей суниці, то її плоди збуджують апетит, поліпшують травлення, виявляють легку сечогінну, потогінну й жовчогінну дію. Мають також бактерицидні та протизапальні властивості. Корисно вживати ягоди суниць, особливо свіжі, при діабеті та захворюваннях щитоподібної залози. Допомагають вони при підвищеному артеріальному тиску, атеросклерозі, гастритах зі зниженою кислотністю, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, колітах, поганій перистальтиці кишечнику (атонічні запори), жовчнокам’яній та сечокам’яній хворобах, подагрі.

Протипоказані плоди суниць при алергії на них, нирковій коліці, хронічному апендициті та гіперацидних гастритах. Зовнішньо ягоди використовують у косметології та дерматології. З їхньою допомогою виводять плями і ластовиння, лікують лишаї та екземи. Кашку з розім’ятих плодів накладають на шкіру обличчя (маска) або використовують лосьйон — настій ягід на 40 % — ному спирті (горілці). Після цих процедур шкіра стає чистою, пружною, зникають дрібні зморшки.

Препарати з листків суниць розширюють судини, знижують артеріальний тиск, нормалізують ритм та амплітуду серцевих скорочень. Вони також підвищують тонус матки і посилюють її скорочення; сприяють виведенню солей з організму, виявляють жовчогінну, потогінну й протизапальну дію. Корисно вживати настій листків при цукровому діабеті, набряках, безсонні, бронхіальній астмі, жовчнокам’яній і сечокам’яній хворобах, подагрі та інших порушеннях сольового обміну, авітамінозах та анемії. Зовнішньо цей препарат використовують при мокнучих ранах (компреси) і для полоскань порожнини рота. Є регулятором процесів обміну. Лімфогінна, м’яка сечогінна, м’яка жовчогінна. Плоди — глистогінний засіб. Трава належить до імуномодуляторів.

Саша Клімова, фото автора



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp