Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Наступний рік стане останнім для добровільного об’єднання громад – експерт Володимир Феськов

21 листопада 2018 р., 16:05

2019-й рік, найімовірніше, стане останньою можливістю для населених пунктів України добровільно створити об’єднані територіальні громади.

Вже у 2020 році чергові місцеві вибори повинні пройти на основі нового територіально-адміністративного устрою. А це означає, що громади, які не встигнуть об’єднатися добровільно, будуть об’єднані згідно із законом. На цьому наголошує і Президент України, і члени Уряду держави.

Про це повідомив Володимир Феськов, радник з питань децентралізації під час круглого столу «Децентралізація на Закарпатті: без надії сподіватися», що відбувся сьогодні, 21 листопада, в приміщення Закарпатського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Зараз прогнозується, що останні вибори в добровільно об’єднаних ОТГ відбудуться восени 2019 року паралельно з виборами до Верховної Ради України. Якщо Закарпатські громади хочуть встигнути об’єднатися за добровільною процедурою, вони повинні пройти весь процес до липня 2019 року і, звичайно ж, отримати позитивний висновок на об’єднання від Закарпатської облдержадміністрації.

Описуючи хід Децентралізації у 2018 році, Володимир Феськов нагадав, що нині в Україні вже створені 803 об’єднані територіальні громади. З них 98 очікують на вибори 23 грудня і з Нового року перейдуть на прямі міжбюджетні відносини. Що ж стосується Закарпаття, то в цьому році лише три громади подали документи на об’єднання (Великоберезнянська та Виноградівська) або приєднання до міста обласного значення (Мукачівська). Втім, жодна громада так і не отримала висновку від ОДА.

«В Мукачеві ситуація трохи краща, оскільки міста обласного значення не повинні проводити вибори в ході створення ОТГ. При цьому всьому доля і результати реформи в Закарпатській області залежать від Мукачівської громади, яка може заслуговувати на підтримку з боку Уряду та Верховної Ради. Тут були пройдені всі етапи створення ОТГ відповідно до закону, прийняті фінальні рішення і направлене подання до Уряду про прямі міжбюджетні відносини. Облдержадміністрація не надала висновку в визначені терміни і цим самоусунулася від прийняття рішення. Таким чином уряд уповноважений самостійно приймати рішення про прямі міжбюджетні стосунки з Мукачівською громадою. Позитивне рішення означатиме, що держава визнає громаду спроможною», – пояснив Феськов.

Олег Лукша, представник Закарпатського регіонального відділення АМУ наголосив, що підстави для оптимізму в подальшій реалізації Децентралізації все ж таки є. «На останньому засіданні Ради регіонів з уст Президента та Прем’єр-міністра прозвучали дуже оптимістичні висловлювання про долю реформи, – вважає він. – Вони вчергове наголосили, що Децентралізаційна реформа є найуспішнішою і системною. Однак, темпине витримуються. Станом на сьогодні вже мав готуватися другий етап реформи: зміни до Конституції України та до закону про адміністративно-територіальні одиниці. Зараз адміністративно-територіальними одиницями залишаються місто, селище, село, але не ОТГ». Пан Олег наголосив, що при цьому межі областей ніхто чіпати не збирається й не буде цього робити, оскільки вони в нинішніх межах цілком відповідають європейському устрою. Змінитися можуть лише райони – вони укрупняться, оскільки вже не буде потреби в адмініструванні на районному рівні.

«Те, що ми не доробили за попередні роки, доведеться робити поспіхом. І ключову роль в такій ситуації буде відгравати перспективний план створення спроможних територіальних громад у Закарпатській області. Нагадаю, в останньому проекті перспективного плану було передбачено трохи більше 50 ОТГ на території Закарпаття. Свого часу він отримав багато як критики, так і схвальних відгуків. Він врахував специфіку Закарпаття. Принцип добровільного об’єднання, напевно, триватиме до кінця 2019 року, а далі підставою для створення громад стане саме перспективний план. Тому як би обласна влада не ставилася до нього, доведеться повернутися до цього документу», – підсумував Олег Лукша.

Закарпатський ЦРМС

Схожі новини

Як на Закарпатті вирішити проблему кваліфікації посадовців у радах територіальних громад
Олег Лукша: «Доля Карпатського Єврорегіону нині залежить від справжніх еліт і громадськості Закарпаття»
АМУ розпочинає серію вебінарів для органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами
Чому Закарпаття знову має стати українським центром Карпатського Єврорегіону?
У Тячеві місцеві громади прозвітували про піврічну діяльність (ВІДЕО)
Депутати Закарпатської облради підтримали конкурс ініціатив місцевих карпатських громад
Громади Закарпаття мають найближчим часом отримати більше 21 млн. субвенції на соціально-економічний розвиток
До уваги закарпатських громад: АМУ презентувала Практичний посібник із земельних питань
Закарпатські громади можуть позбавити права контролю за працею
В Ужгороді відбудуться Загальні збори Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp