Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За круглим столом в УжНУ фахівці дискутували про пріоритетні завдання Закарпаття на новому етапі децентралізації та дорожній карті реформ в Україні

17 січня 2019 р., 18:50

Порушили актуальну тему

У четвер, 17 січня, у приміщенні Вченої ради Ужгородського національного університету відбувся круглий стіл на тему: «Закарпаття у новому етапі децентралізації та дорожній карті реформ в Україні 2019-2020рр», організатором якого виступив Закарпатський відокремлений підрозділ Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Відкривали та вітали учасників засідання: заступник голови Закарпатської облради Петро Грицик, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, проректор УжНУ Мирослава Лендьел та інші.

У ході круглого столу йшлося про пріоритетні завдання на новому етапі децентралізації в дорожній карті реформ 2019-2020 рр, про які розповіли провідні консультанти та експерти краю. У дискусіях активно виступили голови об’єднаних територіальних громад краю, міських, селищних та сільських рад з Великоберезнянщини, Виноградівщини, Ужгородщини, Тячівщини, Іршавщини, Свалявщини та Перечинщини.

Круглий стіл тривав у форматі доповідей та обговорень, які поділили на тематичні секції та дискусійні панелі. Так, учасники першої тематичної секції: «Підсумки децентралізаційної реформи у Закарпатській області 2015-2018рр» обговорили пріоритетні завдання на новому етапі децентралізації і в дорожній карті реформ на наступні два роки.

Петро Грицик під час дискусійної панелі зазначив:

- Як депутат облради і мешканець Перечинського району, переживаю за майбутнє свого рідного краю та хочу щоб реформи, які відбуваються в нашій державі, були насамперед результативними. Після виступу Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана на форумі у Вінниці, багато крапок над «і» вже розставлено, і ми очікуємо логічне продовження – відповідний закон чи постанову, що об’єднає усю Україну. Перед нами стоїть завдання - до 2020 року завершити процес формування та утворення спроможних територіальних громад, як це відбувається по усій України. Я готовий підтримати оновлений Перспективний план формування територій спроможних громад Закарпатської області, який буде поданий для затвердження в обласну раду в установленому порядку. Ми всі зацікавлені в реалізації важливих завдань для країни та регіону, тим паче, коли йде мова про підвищення рівня соціальних стандартів співвітчизників, а це - гідна зарплата, пенсія, медичне обслуговування, якісна освіта, модернізована інфраструктура. Особисто я доклав максимум зусиль для створення Перечинської ОТГ. Отже й надалі не стоятиму осторонь цих питань, - підкреслив Петро Грицик, побажавши присутнім плідної та результативної дискусії.

Серед доповідачів - виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Іван Ревтій, який розповів про досвід та вдосконалення механізмів участі очолюваного ним підрозділу у створенні розвитку ОТГ в нашому регіоні в контексті нового етапу децентралізаційної реформи 2019-2020 рр. Директор Закарпатського ВПУ ЦРМС Іван Дем’янчук поділився напрацюваннями Центру досвіду підтримки децентралізаційної реформи в нашому краї, а про роль і завдання органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, організацій громадянського суспільства, науки і медіа в активізації участі Закарпаття в новому етапі децентралізаційної реформи в Україні у 2019-2020 рр детально розповів консультант з правових питань Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша. Йшлося й про роль сільських територіальних громад і рад, як основних акторів нового етапу децентралізаційної реформи, і які завдання стоять перед Закарпаттям.

Окрема панель була присвячена презентації практичного досвіду ОТГ у децентралізаційній реформі в Закарпатській області з фокусуванням на нових завданнях 2019-2020 рр. Очільники існуючих ОТГ області фахово розповіли про вирішення проблемних питань, які насамперед стоять перед громадами у період об’єднання.

Під час другої дискусійної панелі торкнулися проблемних питань створення ОТГ на Закарпатті в контексті завдань нового етапу децентраліза-ційної реформи в Україні та дорожньої карти реформ 2019-2020 рр.

За результатами обговорення та узагальнених пропозицій учасників зібрання, прийнято Резолюцію V Регіонального Форуму місцевого самоврядування і громадських об’єднань «Закарпаття у новому етапі децентралізації та дорожній карті реформ 2019-2020 рр.», яку направлять центральним органам влади, обласній раді та облдержадміністрації.

Також відбулося нагородження Почесними відзнаками посадовців ОТГ та потенційних ОТГ, громадських активістів за досягнення у децентралізацій ній реформі у 2018 році.


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp