Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Депутати схвалили пропозицію очільника Рівіса щодо скасування стягнення автостанційного збору з учасників АТО, які мають право на пільговий проїзд

10 квітня 2019 р., 08:25

Ось такі реалії

Серед таких - про Звернення Закарпатської облради до Кабміну України, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції щодо скасування стягнення автостанційного збору з учасників бойових дій, що мають право на пільговий проїзд, яке депутати підтримали одноголосно та ухвалили відповідне рішення.

Так, у Зверненні зазначається, що Законами України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», від 20 грудня 1991 року № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» учасникам бойових дій надано право безплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту, автотранспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів.

Згідно зі ст. 37 Закону України № 2344-ІІІ «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автоперевізники, що здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Відповідно до вимог частини першої ст. 36 зазначеного Закону автостанції надають пасажирам послуги, пов'язані з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування, а автоперевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на договірних умовах, – послуги, пов'язані з відправленням та прибуттям автобусів згідно з розкладом руху.

Згідно з частиною третьою ст. 36 Закону України №2344-ІІІ та п. 116 Правил надання послуг пасажирського автотранспорту, затверджених постановою Кабміну України від 18 лютого 1997 року № 176 (зі змінами) за надання обов'язкових послуг автостанцій, перелік яких наведено у частині другій зазначеної статті, з осіб, які придбавають проїзні квитки, стягується автостанційний збір.

Таким чином, у разі отримання у квитковій касі автостанції квитка на пільговий проїзд автобусом приміського або міжміського сполучення, особа має сплатити автостанційний збір, який не входить у вартість проїзду, а є платою за надання автостанціями обов'язкових послуг, пов'язаних із проїздом пасажирів автобусними маршрутами загального користування. Пільг щодо сплати цього збору чинним законодавством не встановлено, а суперечки, які виникають при видачі квитків у квиткових касах автостанцій, є постійними.

Тож депутати Закарпатської обласної ради вважають за необхідне на законодавчому рівні вирішити зазначене питання і пропонують скасувати стягнення автостанційного збору з учасників бойових дій, які мають право на пільговий проїзд, згідно із чинним законодавством України.

Внесення таких змін у законодавство дозволить повною мірою реалізувати та врегулювати гарантовані Конституцією України соціальні права та гарантії учасникам бойових дій, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України і мають право на пільговий проїзд згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Соціальним наслідком такого кроку стане відновлення справедливості та усунення суперечок при видачі у квиткових касах автостанцій пільгових квитків.


Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp