Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На сцені Мукачівського драмтеатру показали старовинну легенду Праги (ФОТО)

20 травня 2019 р., 11:45

Драмтеатр Мукачева порадував глядачів новою прем'єрою

На сцені Мукачівського драматичного театру ожила старовинна легенда про глиняного велетня – голема.

Сюжет переніс глядача у Прагу початку шістнадцятого століття. Події розгорталися у єврейському кварталі, де навіть годинник на синагозі рухався у зворотному напрямку. Адже іудеї пишуть з права на ліво. Кажуть, голем і досі спить на горищі цієї самої синагоги…

Але, все по порядку.

Банкір єврейської громади потрапляє на лаву підсудних, його звинувачує авторитетний у Празі князь Братиславський у викраденні своєї дочки. У скрутну хвилину до духовного лідера громади – Раббі Єгуди-Лейби Бен Бецалеля приходить незнайомець, який радить йому зробити глиняного голема, що вирішить проблему банкіра.

У створенні глиняного велетня Раббі допомогли всі чотири стихії: повітря, вода, земля (глина), вогонь.

Раббі створив голема, вдихнув у нього життя та написав ім’я бога на його чолі. Відтак, глиняний велетень якого назвали Йосифом, розшукав зниклу доньку графа, яку той сам наказав зачинити в підвалі власного замку і банкір був врятований. Але це ще не кінець легенді і в другій дії вистави, глядачі побачили, як голем стає все більше схожий на людей, він навчився відчувати, переживати, і зрештою закохався у племінницю Раббе – Міріам. Чим більше голем Йосиф ставав схожим на людину, тим менше він слухався свого творця, який для того, аби голем знову став глиною – мав стерти напис з його чола. У цьому йому допомогла Мірієм, коли зрозуміла, що імператор наказав забрати Йосифа до війська, де він буде змушений чинити зло – вбивати людей.

Голема, якому дали напитися вина, Раббе знову перетворив на глиняну статую, стерши ім’я бога з його чола. Учні віднесли вже лиш глиняну статую на горище синагоги, аби воскресити у скрутну для єврейської громади хвилину.

Чудова режисерська робота, вдалі костюми та антураж, насичений музичний й хореографічний супровід, висока майстерність акторів створили в залі справжню атмосферу давньої Праги з її легендами, передали культуру й звичаї єврейського народу, а також показали, що почуття – та непереборна сила, що здатна і з глиняного голема зробити людину.

Режисер-постановник: М.Мільмейстер

Художник-постановник: О.Сидорук

Хореографія – Т.Суховірська

Музичне оформлення : М.Мільмейстер

Директор-художній керівник театру заслужений працівник культури України – Юрій Глеба

Вистава “Голем”, за мотивами оповідання І. Башевіса-Зінгера “Голем”

Катерина Іванчо

{g}

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp