Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Питання безпеки ромських громад обговорили під час круглого столу в Ужгороді (ФОТО)

12 червня 2019 р., 09:56

23 червня минає рік, як у Львові було жорстоко вбито ромського юнака із Закарпаття Давида Папа та травмовано членів його родини.

Ця подія викликала значний резонанс в Україні та світі, суди по цій справі тривають і досі. Водночас питання безпеки у ромських громадах стоїть як ніколи гостро та актуально, в першу чергу на Закарпатті, де проживає найчисельніша ромська община в нашій державі.

Саме темі безпеки ромських громад, був присвячений круглий стіл, організований правозахисною організацією «Романі черхень» та Управлінням національностей та релігій Закарпатської ОДА, який відбувся 11 червня в Ужгороді. На заході були присутні представники ромських громадських організацій з усього Закарпаття, заступник начальника управління – начальник відділу у справах національностей управління національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Шутанич, правоохоронці, на чолі із заступником начальника Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, полковником поліції Ярославом Лебовичем, представник Консультативної місії Європейського Союзу Патрік Хоффман, громадські активісти, правники, представники ЗМІ та інші.

Відкриваючи захід, один з його організаторів, голова товариства «Романі черхень», депутат Ужгородської міської ради Мирослав Горват подякував усім присутнім за участь та висловив бажання, щоб подібні зустрічі відбувалися частіше, не рідше як раз у пів року, адже завдяки таким заходам, налагоджується контакт між ромською громадою та правоохоронцями, органами державно влади і місцевого самоврядування. Задля підвищення цієї співпраці та зміцнення довіри ромської громади до вищезгаданих інституцій, Мирослав Горват запропонував розробити алгоритм дій, щодо попередження випадків насильства до представників ромської громади, розробити механізми ефективної співпраці обласної та місцевих поліції, зокрема патрульної поліції з представниками ромських громад по районах (у першу чергу Ужгородського, Берегівського, Мукачівського, Перечинського, Великоберезнянського та Виноградівського).

Також учасники круглого столу обговорили проблему жебракування ромів в Ужгороді та районних центрах області, у тому числі із залученням дітей; проблеми сезонної трудової міграції ромів в інші регіони України та взаємодію з тамтешніми управліннями поліції та іншими правоохоронними органами; питання регулярних виїздів патрульної поліції у місця компактного проживання ромів (табори) по області, проведення спільної з ромськими лідерами роз’яснювальної роботи з ромами; питання існуючої недовіри з боку ромів до представників поліції тощо.

Зазначимо, що даний круглий стіл є одним із низки заходів в рамках реалізації проекту «Безпека у ромських громадах Закарпаття через підвищення рівня правової грамотності» підтриманого Міжнародним фондом «Відродження» (м. Київ) і був спрямований на пошук ефективної моделі співпраці неурядових ромських організацій, ромських лідерів на місцях, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, правоохоронців.




Схожі новини

До річниці Хрещення Київської Русі в Ужгороді відбудеться засідання за круглим столом
В Ужгороді обговорять можливості самореалізації жінок бізнесі
Тему культурної спадщини порушили в Ужгороді
"Поліомієліт повернувся в Україну": захист дітей - справа кожного " - цю тему порушили в Ужгороді (ФОТО)
В Ужгороді на круглому столі поговорять про проблеми, аби намагатися їх вирішувати
В Ужгороді пройшов круглий стіл: «Реформування державної митної справи в Україні»(ФОТО)
Питання взаємодії центрів безоплатної правової допомоги з правоохоронними органами, прокуратурою, судами обговорять під час «круглого» столу в Ужгороді
В Ужгороді проведуть круглий стіл
Про забезпечення доступу до правосуддя для біженців, шукачів притулку йшлося упродовж засідання круглого столу в Ужгороді (ФОТО)
В Ужгороді відбувся круглий стіл «Безпека туристів у Карпатах» (ФОТО)

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp