Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Директор Ужгородського держлісгоспу похвалився економічними здобутками

16 липня 2019 р., 18:25

Найперші пріоритети в роботі лісівника – це вирощування та догляд за лісом

Про справжній стан справ у лісовому господарстві Ужгородщини, сплату податків та лісовідновлення, майбутні перспективи розповів директор Ужгородського держлісгоспу у інтерв’ю Василь Кий.

– Василю Васильовичу, скільки Ви очолюєте Ужгородський лісгосп, які є зрушення?

– Працюю в лісовому господарстві давно, тому знаю проблеми галузі зсередини. Сфера лісового господарства не існує десь поза межами держави. Для неї характерні ті ж проблеми, що й для всього нашого суспільства. З 2016 року відбулося чимало кадрових змін. Є зауваження до роботи, є зловживання службовим становищем, людину звільняємо. Тому люстрація, очищення лісової сфери від випадкових, нечесних чи причетних до корупційних діянь людей триває. І триватиме надалі. Натомість в лісгосп приймаю на роботу молодих і креативних людей, які не звикли сидіти на місці. Вони працюють у лісництвах на розсадниках, займаються е-обліком деревини та навіть ловлять лісокрадіїв.

– Які завдання вважаєте пріоритетними у своїй роботі?

– Найперші пріоритети в роботі лісівника – це вирощування та догляд за лісом. Проте першим моїм завданням в час, коли прийшов на посаду, є прагнення змінити свідомість людей, переконати, що можна жити по-іншому і відповідно краще. Хоча це тривалий процес, але певні успіхи є. Колективом сьогодення сприймається зовсім інакше, люди бачать результати своєї праці. Вони почали вільно висловлювати свої думки, вчаться розв'язувати проблеми самостійно.

– Які заходи здійснюються для охорони та захисту лісу від самовільних рубок, пилорам?

– Охорона та захист лісу – основне із завдань лісівників. У цей непростий час його не просто виконувати. Самовільні рубки та нечесна підприємницька діяльність дуже взаємно пов’язані із соціальним станом та соціальним забезпеченням населення області. Якщо у селах панує безробіття, якщо у людей немає засобів до існування, це штовхає їх на стежку незаконної діяльності.

Але це не привід, щоб опускати руки. Працівники лісової охорони зупиняють машини без документів. Не раз доводилось затримувати великих ділків. Про них ми навіть кіно знімали разом із прес-службою, коли лісокрадії намагалися завантажити вже спиляний ліс в автівку. Багато справ знаходяться в судах та інших інстанціях. Всі справи про незаконні порубки, підпал та протиправні дії передаються в правоохоронні органи.

Маємо розуміти просту річ. Успішно боротися з незаконними рубками лісу можна лише тоді, коли буде спільна узгоджена позиція всіх гілок влади та правоохоронних органів. Ми з правоохоронцями та журналістами працюємо спільно, відкриті, як відкриті для ЗМІ. Багато громадян зараз публікують рубки в соцмережах. Ми все аналізуємо і перевіряємо. Активну свідому громаду цікавить майбутній результат, вони тиснуть на лісівників і правоохоронні органи. Там, де до справи підключається громада, результат приходить значно швидше.

– Якими економічними здобутками за рік своєї роботи можете похвалитися?

Ужгородське лісове господарство є прибутковим. Чистий прибуток лісгоспу становить: за 2016 рік – 2,2 млн.грн., за 2017 рік – 1,9 млн.грн., за 2018 рік – 1,6 млн.грн.

Протягом 2016-2018 років лісгоспом проведено реалізацію деревини та сплату податків у наступних розмірах:

2016 рік - реалізовано деревини, тис.грн. без ПДВ - 25353сплачено податків та зборів у державний та місцевий бюджети, тис.грн. - 8766;
2017 рік - реалізовано деревини, тис.грн. без ПДВ - 30361, сплачено податків та зборів у державний та місцевий бюджети, тис.грн. - 11256;
2018 рік - реалізовано деревини, тис.грн. без ПДВ - 37421, сплачено податків та зборів у державний та місцевий бюджети, тис.грн. - 11907.

Середньомісячна заробітна плата працівників ДП «Ужгородський лісгосп» складає: за 2016 рік – 7561 грн., за 2017 рік – 10062 грн., за 2018 рік – 10916 грн.

А лісовідтворення, як з цим?

Весна – основна пора, коли ми висаджуємо лісові насадження. В рамках акції "Майбутнє лісу у твоїх руках" з 2016 року ми посадили десятки тисяч саджанців (яка кількість ). У нас є свої лісові розсадники.

Зведена відомість
лісових культур та природного поновлення за 2016-2019 роки
по ДП «Ужгородське ЛГ»

2016 рік - метод лісовідновлення - лісові культури, площа - 3,6, висаджено тис. шт. - 22,4, природне поновлення, площа - 87,0, висаджено тис. шт. - 74,12;
2017 рік - метод лісовідновлення - природне поновлення, площа - 49,7, висаджено тис. шт. - 33,8;
2018 рік - метод лісовідновлення - природне поновлення, площа - 10, висаджено тис. шт. - 9,9;
2019 рік - метод лісовідновлення - природне поновлення, площа - 5,6, висаджено тис. шт. - 7,2.

Всього:

Природне поновлення - площа - 152,3 висаджено тис. шт. - 125,0
Лісові культури - площа - 3,6 висаджено тис. шт. - 22,4

– Зараз модно говорити про реформи. Яких реформ сьогодні потребує лісова галузь?

– Сьогодні державні лісогосподарські підприємства працюють за тими правилами, які визначені діючим законодавством. Абсолютно впевнений, що реформи нам потрібні. Як і в цілому країні, так і лісовій галузі зокрема. Але питання в тому, чи будуть це справжні реформи, чи їх імітація. Деякі питання мене насторожують. Як приклад, уже давно обговорюється приватизація в лісовій галузі. Не хотілося б повторити негативний досвід попередніх приватизацій в інших галузях. Я абсолютно нічого не маю проти приватного бізнесу чи проти приватизації як такої. Але все має відбуватися законно та публічно. Головний принцип у лісовій сфері – не нашкодь. Одна справа, якщо у галузь приходять з метою її розвитку і з любов’ю до лісу, а інша – щоб нажитися. Впевнений, що успішні реформи у лісі невідривно пов’язані з успішними і правильним реформами в державі. Якщо буде відновлено державне фінансування — галузь буде жити. Навіть при чіткому нагляді.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp