Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В «Паланку» відкрився музей авторських творів академіка Володимира Микити (ФОТО)

24 вересня 2019 р., 11:40

В Мукачівському історичному музеї сьогодні відкрили музей авторських робіт академіка Національної Академії мистецтв України Володимира Микити .

Тут представлено майже сотня полотен художника, які він створив у різні роки. Музей працюватиме в будівлі замку «Паланок», на другому поверсі Верхнього двору. Для музею відвели аж 9 залів Мукачівського історичного музею, та видали спеціально каталог.

{g}

Відбулася презентація музею, участь в якій взяли Мукачівський міський голова Адрій Балога, Президент Національної Академії мистецтв України Андрій Чебикін, голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик, дипломати, святі отці, численні колеги та друзі Володимира Микита з країни та за кордону.
Володимир Микита –класик закарпатського живопису. В академіка чимало нагород, серед яких і ордени Ярослава Мудрого, він лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая й А. Ерделі, Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Його роботи виставлялися у 17-ти країнах світу. І нині його полотна можна побачити у 34-и музеях по всьому світу. Про його творчість можна прочитати майже в 300 публікаціях. І ось від сьогодні з творчістю академіка можна буде ознайомитися в його музеї авторських робіт в «Паланку».

Андрій Балога на відкритті зазначив, що шлях до події тривав кілька років. «Сьогоднішній день – результат майже дворічної роботи. Це і підготовка приміщення, підбір робіт, їх рамування – це все це кропітка робота. Твори Великої Людини, патріота свого краю, академіка Володимира Васильовича Микита від сьогодні можна побачити в музеї авторських робіт художника, який ми сьогодні відкрили в «Паланку».

Президент Національної Академії мистецтв України Андрій Чебикін зазначив, що віднині численні відвідувачі «Паланку» зможуть на власні очі побачити твори талановитого представника закарпатської школи живопису. «Подія яскрава, як і сам художник. Він дуже виразний закарпатський живописець, і він – Микита. Його роботи унікальні, і нині доступні для широкого кола».

Голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик, звертаючись до академіка Володимира Микита мовив «Ви і є Закарпаття. Дух Ваших робіт передає весь колорит цього прекрасного краю. І це унікальний випадок, коли на теренах країни, що влада міста надала можливість для створення художнику музею».

Сам академік каже, що для нього і приємно, і за честь виставляти твори в древньому «Паланку», на його батьківщині. «Вже давно прийшла думка зібрати твори в одному місці, адже наразі їх чимало по всьому світі. Дуже хотілося, щоб вони були доступними для рідних закарпатців. Народний депутат України Віктор Балога , мій давній друг, запропонував і допоміг втілити мрію. Нині в музею чимало робіт різних років, любуйтеся ними, дорогі мої», - звернувся до присутніх академік.









Мукачівська міськрада

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp