Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Великобританія відмовилася передавати Маврикію архіпелаг Чагос

23 листопада 2019 р., 11:47

Великобританія не передала Маврикію архіпелаг Чагос в Індійському океані.

Таким чином Лондон проігнорував резолюцію Генасамблеї ООН з цією вимогою. У МЗС країни заявили, що не визнають вимоги Маврикію на ці острови.Уряд Великобританії у п'ятницю, 22 листопада, відхилив вимогу Маврикію повернути йому архіпелаг Чагос. У Лондоні ухвалили відповідне рішення через шість місяців після того, як в ООН заявили, що британці повинні вивезти свою "колоніальну адміністрацію" з островів в Індійському океані, повідомляє агенція dpa.

"У Великобританії немає сумнівів щодо нашого суверенітету над Британською територією в Індійському океані, яка перебуває під суцільним британським суверенітетом з 1814 року", - йдеться в повідомленні МЗС країни. У британському зовнішньополітичному відомстві стверджують, що "Маврикій ніколи не мав суверенітету над територією і Великобританія не визнає його вимоги".

У свою чергу, прем'єр-міністр Маврикію Правінд Джагнот заявив, що це рішення робить Великобританію нелегальним колоніальним окупантом островів, повідомляють британські ЗМІ.

Нагадаємо, у травні Генасамблея ООН проголосувала за те, щоб Великобританія протягом шести місяців передала архіпелаг Чагос Маврикію, щоб дозволити йому завершити "деколонізацію" своєї території.

У 1965 році Великобританія відокремила архіпелаг Чагос від Маврикію. За словами колишнього президента Маврикію Аніруда Джагнота, його країну змусили укласти угоду про незалежність 1968 року з Великобританією, що дало їй змогу переселити сотні мешканців архіпелагу Чагос проти їхньої волі на інші острови.

Після цього Лондон запропонував США побудувати на найбільшому острові-атолі архіпелагу Дієго-Гарсія військову авіабазу. У 2016 році термін оренди цієї авіабази подовжили ще на 20 років. Утім, Великобританія припускає можливість припинення свого суверенітету над островами, якщо вони більше не будуть потрібні для оборонних цілей.



Джерело: Українська служба DW

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp