Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Багато молодого вина і радості: у Берегові відродили традиційне святкування відкриття першої бочки (ФОТО)

27 листопада 2019 р., 08:25

Молоде вино прибуло! Чотири бочки молодого вина на кінних упряжках урочисто провезли містом, щоби відсвяткувати появу першого вина сезону.

Шана родючій землі і щедрій лозі та виноградарям і виноробам – суть дійства, натхнення для якого брали в історії Закарпаття.

Під час Свята молодого вина цієї неділі, 24 листопада, провідна виноробня Закарпаття відтворила звичай виноробів Берегівщини везти перші бочки на конях та дякувати за врожай і вино, яке вдалося на радість людям.

Кінні повозки супроводжують музиканти і красуні-барабанниці. В урочищі Чизай першу бочку урочисто відкорковують, і вино куштують майстри виноробства, щоби впевнитися – якісне і смачне. Звісно, так і є, на часі пригощання всіх гостей свята.

Лаконічні вітання від засновника виноробної компанії Шато Чизай Геннадія Гутмана, голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка і Берегівського міського голови Золтана Бабяка – і вино готове литися рікою. Це відбувається за допомоги старовинного інструменту. Скляним пристроєм, який називають «лоповка» або «крадач», вправляється виноградар Геннадій Вачиля.

Гості куштують унікальне біле сухе вино Черсегі: цей виноград угорської селекції в Україні зростає тільки на плантаціях Шато Чизай. Та спершу директор виноробні Анатолій Полосков запрошує скласти подяку землі. Геннадій Гутман і головний агроном виноробні Аттіла Товт символічно поливають виноградну лозу молодим вином. Так здавна роблять винороби Європи з подякою за врожай цього сезону й сподіванням на гарний наступний.
В очікуванні концерту – не лише смакування вином, а й ексклюзивне дійство. Уродженець Закарпаття, член Асоціації сомельє Італії, засновник першої школи сомельє України Віталій Ковач робить сабраж: відкоркування пляшки ігристого шаблею. Віталій переконує: Закарпаття має всі підстави бути визнаним виноробним регіоном Європи, адже вина чудові й не поступаються закордонним. «Шануймо своє!» – це ідея Свята молодого вина у Берегові.

У Шато Чизай підтверджують, що вино гідне поваги: тривають дегустації, які закохують гостей у якісне закарпатське. Така ж місія в екскурсій виноробнею та Музеєм винороба Чиза.

Вечір запалюють Оркестр радості «Ватага» і гурт «Rock-H». Схоже, сумних гостей нема ;)




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp