Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

НБУ впроваджує вимоги до капіталу банків з операційних ризиків

26 грудня 2019 р., 19:32

Вимоги будуть впроваджені від початку 2022 року

Національний банк України (НБУ) впроваджує вимоги до капіталу банків з операційних ризиків. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Зазначається, що значення достатності капіталу буде розраховуватися не лише з урахуванням кредитного ризику та відкритої валютної позиції, але й операційного ризику.

"Нові вимоги до капіталу запроваджуватимуться поступово. Тестові розрахунки розміру операційного ризику розпочнуться вже у 2020 році після оприлюднення річної фінансової звітності за 2019 рік. Покривати капіталом операційний ризик банки будуть зобов’язані з 1 січня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

За цим підходом розмір операційного ризику банку визначається із урахуванням розміру його доходів та витрат, пов’язаних із основною діяльністю. Доходи та витрати банку розподіляються за трьома компонентами:

компонент чистих процентних доходів/витрат та дивідендів;сервісний компонент;фінансовий компонент.Додамо, що операційний ризик - імовірність виникнення збитків або додаткових втрат, або недоотримання запланованих доходів унаслідок недоліків, або помилок в організації внутрішніх процесів, навмисних або ненавмисних дій працівників банку, збоїв у роботі інформаційних систем банку або внаслідок впливу зовнішніх факторів.

Нагадаємо, НБУ 26 грудня 2019 року провів аукціон з купівлі валюти. Згідно з повідомленням, оголошений обсяг аукціону становив 1 млрд доларів. На аукціон було подано 18 заявок на суму 275,30 млн доларів. У результаті НБУ купив 230 млн доларів у двох учасників ринку за курсом 23,2552 грн/доларів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp