Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті відзначили Всеукраїнський День безоплатної правової допомоги (ФОТО)

12 грудня 2020 р., 10:00

10 грудня, Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Міжнародного Дня прав людини, фахівці системи БПД на Закарпатті розпочали трохи незвично.

Відзначення стартувало з Всеукраїнського флешмобу, до якого долучилися працівники центрів та бюро. Окрім того, кожен клієнт, який цього дня першим звернувся за правовою допомогою, отримав не тільки якісну юридичну підтримку, але й подарунки з логотипами БПД.

На Закарпатті система БПД діє вже майже 8 років: із січня 2013 року свою роботу розпочав Регіональний центр, який надає правову допомогу особам у кримінальних провадженнях. За цей час адвокатам видано близько 20 тисяч доручень (19 420). Місцеві центри були створені в липні 2015 року, у вересні 2016 року створені бюро правової допомоги. Безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах в області надають фахівці трьох місцевих центрів - Ужгородського, Мукачівського та Хустського, а також 11 підпорядкованих їм бюро правової допомоги, які знаходяться у Перечині, В.Березному, Сваляві, Іршаві, Воловці, Берегові, Виноградові, Тячеві, Рахові, Дубовому та Міжгір’ї.

Завдяки роботі фахівців системи БПД та адвокатів вирішити свої життєві проблеми у правовий спосіб вдалося тисячам закарпатців. Якщо говорити мовою цифр, то за 5 років діяльності місцевими центрами з надання БВПД в області, в тому числі бюро правової допомоги, було зареєстровано близько 47 тисяч звернень громадян.

За 11 місяців 2020 року місцевими центрами зареєстровано близько 8 тисяч звернень клієнтів, 6767 з яких було надано юридичні консультації та роз’яснення. Адже як свідчить практика, значна частина осіб – понад 80% - потребує надання правових консультацій та роз’яснень, тобто первинної правової допомоги. У результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД у поточному році було видано 543 доручення адвокатам та 601 штатним працівникам (представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів).

Регіональним центром упродовж цього року видано 2700 доручень для захисту осіб, обвинувачених у кримінальному злочині. Причому адвокатам вдалося добитися 8 виправдувальних вироків, закриття кримінального провадження, у низці справ відмовлено у застосуванні до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зменшено кількість епізодів обвинувачення, призначено більш м’яке покарання, ніж передбачено законом та звільнено від відбування покарання з випробуванням.

Чи не найбільшим позитивом системи БПД є те, що особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та не має достатніх фінансових можливостей для цього, має змогу звернутися до центру й отримати кваліфікованого захисника – адвоката чи представника центру, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги оплачує держава.

Усі громадяни мають право на первинну правову допомогу: консультації, роз’яснення, допомогу у написанні документів, окрім процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу - захист, представництво інтересів у судах, інших державних органах тощо; складення документів процесуального характеру - мають: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соцзахисту» (у т.ч. й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу ВПО, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». А з 7 січня 2018 року доступ до безоплатної вторинної правової допомоги отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – діти.







Тож, шановні краяни, отримати безоплатну правову допомогу, ви можете, звернувшись до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або залишивши свої документи у скриньках, розміщених в приміщеннях центрів чи бюро. Електронні адреси та номери телефонів зазначені на сторінках у фейсбуці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, Мукачівського, Ужгородського та Хустського місцевих центрів.



Правову консультацію можна отримати:
✅ зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103
✅ поставивши запитання в месенджер ФБ-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
✅ поставивши запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
✅ прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоривши її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat
✅ скориставшись правничою вікіпедією WikiLegalAid - https://wiki.legalaid.gov.ua






















Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp