Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Журналісти ТСН запевняють, що річка Уж "чиста та недоторкана"

22 вересня 2014 р., 13:57

Незважаючи на те, що річка протікає по великому місту, в ній немає сміття. Індикатор чистоти - форель.

На північному заході Закарпатської області на Ужоцькому перевалі починає свій бурхливий потік річка Уж. 

Річка утворюється при злитті двох маленьких струмочків на висоті 970 м. Спочатку Уж тече в широкій міжгірській улоговині, потім огинає західні схили Полонинського хребта, перетинає Вулканічний хребет і біля Ужгорода виходить на рівнинну територію. 

Далі Уж впадає в Лаборець, але, правда, вже в Словаччині. В верхній і середній течії біля річки гірський характер. 

Саме гірське походження робить Уж чистим і недоторканим. 

Довжина річки - 133 км. Ширина долини зростає від 15 м у верхів'ях до 100-300 м. 

Вчені ніяк не можуть прийти до єдиної думки щодо походження назви річки. Одні вважають, що воно пов'язане з вужами, яких в річці можна часто зустріти. Інші ж запевняють, що назва закарпатської річці дали болгари. Зокрема, "Уж" може означати "вузький", "кут" або навіть "вугілля". 

За словами мандрівників, річка Уж - справжня казка, яка прикрашає Закарпаття. Над річкою ростуть гіганти-дерева химерної форми, пишні чагарники, нерідко їх гілки схиляються до самої водної гладі або ж зовсім потопають в ній. 

Сьогодні річка у багатьох асоціюється із столицею Закарпаття - містом Ужгород. Природна краса долини річки доповнюється неймовірними архітектурними видами старого замку, красивими будівлями в самих різних архітектурних стилях. На набережну Ужа люблять приходити туристи і місцеві жителі. По обох берегах була висаджена найдовша в Європі липова алея. Особливу красу річці в Ужгороді надають сім міських мостів. 

Незважаючи на те, що річка протікає по великому місту, в ній немає сміття. Індикатор чистоти - форель. 

Сьогодні над рікою Уж височить також і напівзруйнований Невицький замок. Його заснували в далекому XII столітті. Однак варто згадати, що напрямок Ужа часто міняли самі ж люди. Особливо це стосувалося Ужгорода, так як нерідко річка частково затоплювала місто. Перша спроба вплинути на річку була ще в 1684, коли правил в місті граф Сигізмунд Другет. Останні ж роботи в межах Ужгорода проводилися після історичної повені вже в незалежній Україні в 1992 році. 

Сьогодні можна з упевненістю сказати, що Уж - гордість Закарпаття. Подивитися на річку, насолодитися красою природи і багатим історичним минулим приїжджає величезна кількість туристів з усього світу. Але навіть діяльність людини не річці не вплинула на чистоту Ужа. Річка все така ж чиста, а в її вода можна зустріти рибу, серед якої є і форель.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp