Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Фільми закарпатського режисера здобули 70 нагород

8 січня 2021 р., 14:11

Знай наших

У 2020 році режисер і правознавець В’ячеслав Бігун представив п’ять нових стрічок, які здобули 16 нагород. Загалом 30 фільмів автора отримали 70 фестивальних відзнак ― рекорд українського кіно.

У високосному році глядачі на кінофестивалях побачили онлайн короткометражні фільми «Дума про життя (після смерті)», «‘Тіні’ Чендея», «Fatalis», «Maestro» та повнометражну стрічку «Многая літа. Стойко».

«Дума про життя (після смерті)» екранізує 453 слова мудрості Любомира Гузара. «‘Тіні’ Чендея» ― це фільм-подорож місцями легендарної стрічки «Тіні забутих предків» і його головного сценариста ― закарпатського письменника Івана Чендея. «Fatalis» ― унікальний кінопогляд на життя горіха як символу розуму, мудрості та натхнення. «Maestro» екранізує операцію відомого хірурга з Закарпаття Павла Іванчова, який рятує життя, а глядач ― подорожує тілом. «Многая літа. Стойко» ― життєствердна історія столітнього оптиміста Степана Стойко про довголіття, закарпатську ментальність і зв'язок із природою.

Найтитулованіші стрічки автора 2020 року ― «Многая літа. Стойко» та «“Тіні” Чендея», які здобули п’ять і чотири нагороди відповідно. «Дума» з Любомиром Гузарем відзначена трьома нагородами. Загалом найтитулованішими фільмами залишаються «Найближчі до Бога» (8) і «Сильні духом» (7).

За даними найавторитетнішого світового кінопорталу IMDb.com закарпатець В’ячеслав Бігун ― найтитулованіший і найпродуктивніший український кінорежисер останнього десятиліття.

Чільне місце в кінодоробку автора посідають фільми про долю знакових особистостей (О. Довженко, Л. Гонгадзе, Л. Гузар та інші), справедливість і права людини, фільми на закарпатську тематику.

В’ячеслав Бігун ― член Української кіноакадемії, Громадської ради Оскарівського комітету, удостоєний Почесної грамоти Мінкульту «за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію українського кіномистецтва, активну громадянську позицію та високий професіоналізм». У 2020 році він став одним із засновників і головою Наглядової ради Української гільдії режисерів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp