В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів Першого фестивалю пряників в Закарпатті. Що, де, коли - про це розказали організатори запашного сімейного свята: Олександр Ляхін, ТМ «Закарпатський пряник» та Олександр Коваль, засновник туристично-інформаційного центру "Турінформ Закарпаття".
{g}
Проходитиме фестиваль 15-17 грудня у комплексі «Совине гніздо». «Фестиваль складається з двох частин: по-перше, це виставка пряникових будиночків, взяти участь запрошуються всі, хто бажає. Кожен ужгородець може зробити будиночок для містечка пряників. Запрошуються також заклади харчування з власними виробами. Будиночки будуть виставлені на благодійний аукціон, - розповів Олександр Ляхін. – По-друге, діятиме Ярмарок пряників і виробів гендмейд. А також працюватиме кафе від Закарпатського руху підтримки військових, спеціальна фотозона, передбачено конкурси для дітей та різні майстеркласи. Звершиться свято фаєр-шоу».
На сьогодні взяти участь у Фестивалі зголосилися 15 виробників пряникової продукції, ще 8 очікують цього тижня. Організатори кажуть, що якраз напередодні Миколая буде шанс придбати ексклюзивні подарунки. Ціни на пряників стартуватимуть від 15 грн., будиночки вартуватимуть 150-200 грн. Великі, складні конструкції можуть коштувати 1,5 тис.-2 тис. грн.
Олександр Коваль зазначив, що одна з цілей, яку переслідує свято, показати, що за кожним смаком стоїть людина, яка створює продукт. «І щоб Закарпаття асоціювали не тільки з вином, сиром, коньяком, але й з пряниками. Є десятки дрібних виробників, які виготовляють пряники для друзів, знайомих, треба вийти публічно, спілкуватися з партнерам-колегами і отримати підтримку від ширшого кола», - каже Олександр Коваль. У Фестивалі будуть брати участь виробники пряників не тільки з Ужгорода, але й Хуста, Сваляви, Перечина, Мукачева.
На святі діятиме також майстерня альтернативних ялинок. Для переможців у конкурсах організатори готують ведмедика Ферка, зроблену спеціально до фестивалю симпатичну іграшку з фетру. Незабаром такий солодкий дитячий символ продаватиметься як пряник.
Розпочинає свою роботу фестиваль об 11.00 і щодня упродовж 15-16-17 грудня працюватиме до 20.00.