Як розповів «Новинам Закарпаття» директор Турінфоцентру Закарпаття Олександр Коваль, у програмі свята — запалення полонинської ватри, конкурс на приготування найкращого баноша, виставка народних умільців «Костилівка має таланти”, дегустація гуцульських страв і напоїв, виступи творчих колективів Рахівщини, гуцульські конкурси та розваги. Готуватимуть газдині й газди з 15 вулиць села.
Усі гості фестивалю, окрім традиційної бринзи, вурди (овечого сиру), зможуть скуштувати страви з ріпи (картоплі) із шкварками, мелайний пиріг, гурку, домашню ковбаску, кремзлики, вареники по-костилівськи, голубці, а також власноруч приготовані яфинівку, горіхівку, грушівку, навіть «берлибаський коньяк» – міцний напій, настояний на різних гірських травах. Нагадаємо, банош — це гуцульська страва із сметани та кукурудзяного борошна. А сам фестиваль включено у програму “Сирний туризм Закарпаття”. Він також є учасником рейтингу оригінальних кулінарних фестивалів Закарпаття.
Марта ЗАГАТЯНСЬКА