Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Продав "лівий" алкоголь? Шукай 27 тисяч

12 листопада 2014 р., 15:56

17 тисяч - за відсутність ліцензії, 10 - за проведення операції через "лівий" апарат

Ухилення від сплати податків стало своєрідним каналом нелегального збагачення. Крім виявлення та ліквідації підпільних цехів, які здійснюють виробництво алкогольного фальсифікату, працівники Міндоходів Закарпаття здійснюють упередження фактів незаконної торгівлі товарами підакцизної групи.

В умовах сьогодення алкоголь належить до товарів, які приносять значні доходи і виробникам, і реалізаторам, тому спокуса «підзаробити» завжди має місце.

Якщо ви продаєте алкогольні напої, пам’ятайте: дотримання законодавства обійдеться вам дешевше, ніж сплата штрафних санкцій.

Наприклад, штраф за торгівлю алкогольними напоями без наявності ліцензій – 17 000 грн, а якщо операція продажу була проведена через електронний контрольно-касовий апарат, не зазначений у ліцензії – 10 000 грн, всього – 27 000 грн. Водночас, за непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи, вчинене вперше, штраф – 1 гривня, вчинене вдруге – 100%, за кожне наступне – у п'ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів.

Організувати роздрібну торгівлю алкогольними напоями можна не порушуючи законодавство, дотримуючись певних умов. Одна з них – придбання ліцензії. Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить у містах 8 000 грн на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), та на території сіл і селищ області – 500 грн.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видаються в Центрах обслуговування платників при районних податкових інспекціях та м. Ужгорода.

Усі алкогольні напої внесено до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 1 лютого 2005 року № 28. Це означає, що продавець алкогольних напоїв повинен мати на торговельній точці сертифікати відповідності або копії сертифікатів відповідності, засвідчені постачальником.

Оскільки роздрібна торгівля алкогольними напоями – торгівельна діяльність, то громадянину, який планує займатися роздрібною торгівлею алкогольними напоями, потрібно придбати торговий патент. В містах він коштуватиме близько 400 грн на місяць, в селі вартість менша – близько 150 грн.

Згідно із нормами українського законодавства суб’єкти, які займаються роздрібною торгівлею алкогольними напоями зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Портативний касовий апарат з модемом для передачі даних до органів доходів і зборів, обійдеться суб’єкту господарювання близько 3 000 грн.

Нерідко фахівці Міндоходів у Закарпатській області під час перевірок виявляють платників єдиного податку котрі «з-під прилавку» продають алкогольні напої. Мотивує їх те, що вони нібито економлять: не придбають ліцензію, патент, касовий апарат. Однак, Законом України від 12 серпня 2014 року № 1638-VII внесено зміни до Податкового кодексу та Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», яким з 4 вересня 2014 року посилено контроль за обігом підакцизних товарів, якщо до цього часу штрафи були незначні, то тепер це можуть бути десятки тисяч гривень.

Нагадуємо, суб’єкти господарювання підприємці – платники єдиного податку мають право здійснювати роздрібну торгівлю тільки пивом та столовими винами. Напої типу «Бренді-кола», «Ром-кола», «Джин-тонік» тощо є лікеро-горілчаними, ними «підприємець-єдинщик» торгувати не має права. Якщо ж під час перевірки буде встановлено, що він товарами підакцизної групи торгує, тоді щодо нього буде застосована фінансова санкція, його автоматично буде переведено на загальну систему оподаткування і йому доведеться придбати РРО, ліцензію та патент.




Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp