Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Русини - це міф, створений для розбрату в Україні, - Деревінський

14 грудня 2014 р., 14:45

Їх вважають окремим субетносом, хоча вони такі ж українці, як і ті, що проживають на Сумщині або Луганщині.

Доктор історичних наук Василь Деревінський називає існування русинів вигадкою. "Існування русинів як окремої етнічної групи - це міф, вигідний недругам України. Він був створений для внесення розбрату серед українців", - пояснює він.

На його думку, це надумана етнічна група, нібито жителі Закарпатської України. Їх вважають окремим субетносом, хоча вони такі ж українці, як і ті, що проживають на Сумщині або Луганщині. Потрібно враховувати, що вони жили під Австрією, Угорщиною, Чехословаччиною, Румунією і т. д., тому у них свій говір, де багато слів запозичені з мов тих держав, у складі яких побувало Закарпаття.

"Власне, русини або русичі - це перша назва українців, - пояснює Деревінський. - Фактично нас називали русичами до початку ХХ століття. А в деяких країнах, наприклад у Словаччині, українців досі називають русинами".

Однак у Закарпатті з ним не згодні. Місцеві жителі з гордістю іменують себе русинами і стверджують, що розмовляють не українською мовою, а на своїй унікальній "мові". Причому не завжди називають її русинською. Наприклад, у селі Колочава (Міжгірський район) говорять на "колочавській" мовою.

Екскурсовод місцевого музею "Старе село" Андрій Глеба нагадує, що за 200 років Закарпатті вісім разів намагалося створити власну державу, але кожен раз стояло перед вибором між незалежністю і приєднанням до братів-українців.

"Якщо вважати всі держави, в які входило Закарпаття, то вийде 20 країн, - розповідає Гліба. - У Закарпатті зараз 105 національних меншин. Як можна говорити про єдину мовою ?! Деякі історики стверджують, що наша мова русинська. Але в Закарпатті більше десяти діалектів. Одне слово може бути різним у різних районах".

І наводить приклад. У Колочаві сковороду називають "тиганя". Сусідній Хуст говорить "палачінтовка". А Ужгород та Мукачево смажать на "пательні".

За словами Глеби, мова йде про якийсь закарпатському діалекті, який "на 75% можна вважати діалектом української мови, але він містить велику кількість слів іншомовного походження, адаптованих на місцевий лад".

За матеріалами "Фокус"

Тарас 15.12.2014 13:43 IP: 95.20.134.95
До відома,п.Деревінського, як аксіома: один з сами знаменитих РУСИНІВ, знаний як Анді Уорхолл/Андрій Воргола,король поп-арту/"Я самий знаменитий американський русин!" Не погребував назвати свою приналежність, про яку тоді навіть і не чули на американському континанті. Іван Фірцак/ Кротон/ просив себе оголошувати "Русинським ", зауважте, не "руським"! А цей "роффесор" поколупавши в носі придумав, як попіаритися.Звачайно, що там Уорхолл, подумаєш всесвітньо відомий, а от Деревінський- це ....!
Йончі 14.12.2014 19:45 IP: 10.105.213.194
Шановний п.Деревінський треба читати історію уважно, а не так як вигідно тепер для когось. На Закарпатті живе багато національностей які признані у всьому СВІТІ в тому числі і РУСИНИ а ось Україна Русинів признавати чомусь нехоче. Згадайте 1991рік і референдум.......
Янко 14.12.2014 17:07 IP: 161.169.203.46
Підніміть архівні дані перепису населення території Закарпаття середини 19 ст., а вже потім давайте оцінку. (Історія краю і так далі це вже інше питання).

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp