Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Заява патріотично-виховної організації Закарпаття «КРОТОН» стосовно провокацій навколо русинського питання

17 березня 2015 р., 20:05

Намагання влади заперечити існування русинів якраз і породжує конфлікти

На жаль, в останні дні русинське питання стало центром скандалу, який переріс у взаємні обвинувачення представників русинських рухів, а також погрози з боку українських націоналістів та СБУ. 

Як відомо, російські ЗМІ повідомили про проведення в Мукачеві з’їзду русинів, які, начебто, вимагали визнання автономії. Згодом деякі представники інших русинських організацій спростували повідомлення про проведення з’їзду, а представники СБУ пригрозили русинам жорстким покаранням за сепаратизм. 

Ми відстоюємо права та інтереси корінних закарпатців всіх національностей і вбачаємо в останніх подіях провокацію з метою компрометації русинів. Ми однозначні в тому, що влада України повинна визнати національність «русин» і визнати русинську мову. 

Намагання влади заперечити існування русинів якраз і породжує конфлікти через прагнення русинів до самоідентифікації. Влада СРСР незаконно «ліквідувала» національність «русин», а сучасна українська влада так і не наважилася її відновити. Офіційне визнання русинів припинить всі спекуляції на цій темі і унеможливить конфлікти. 

Наступним кроком української влади повинна стати імплементація результатів референдуму 1991 року, на якому понад 70% закарпатців висловилися за особливий статус краю. При цьому мова не йде про відокремлення від України, а мова йде про те, що українська влада повинна визнати самобутність Закарпаття, як області, яка була анексована владою СРСР в не зовсім законний спосіб. Тодішня влада СРСР безжально, через криваві репресії, намагалася адаптувати наш край в радянські стандарти, нав’язуючи чужу нам комуністичну ідеологію, нівелюючи наші національні, культурні та історичні особливості. 

Закарпатці вболівають за долю України. Кращі наші сини гинуть, захищаючи Україну від ворога на Сході держави. Але наша історія, наша національно-культурна ментальність мають свою особливість і заслуговують на особливий статус та повагу. Чим скоріше українська влада це зрозуміє, тим скоріше закінчаться всі протиріччя та конфлікти на національному грунті. 

Ми - закарпатці і гордимося цим!

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp