Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді важкохворих залишили без морфіну, бо "хочуть переглянути деякі положення в медичній сфері"?

26 березня 2014 р., 15:56

У квітні Ужгородська поліклініка може втратити ліцензію на придбання наркотичних препаратів

Лікувальні наркотичні препарати в обласному центрі можуть зникнути – багато онкохворих ужгородців ризикують залишитися без єдиного дієвого знеболювального. А все через медичну реформу, в результаті якої структура, що мала відповідну ліцензію, припинила існування, а новоутвореній відповідний документ на право видавати важкохворим за рецептами морфін поки ще не видали. Через це вже наступного місяця може побільшати число людей, життя яких стане ще гіршим. 

Позбавлення ліцензії 

Хто стикався з хворими, лікування яких неможливе без наркотичних препаратів, той зрозуміє. Той же морфін – чи не єдиний засіб полегшити страждання на останніх стадіях онкології. Людей, котрим знеболювання потрібне, чимало. За інформацією лікарів, сьогодні в Ужгороді нараховується від 10 до 25 хворих, котрі потребують введення препарату часом і до 7-8 разів на день! І вже в квітні вони можуть стикнутися з проблемою. Саме тоді місцева поліклініка буде не в змозі оновити ліцензію на безкоштовне отримання наркотичних засобів, які використовують для знеболювання, наприклад, онкохворих. А не отримає вона її через те, що 19 грудня депутати Ужгородської міської ради проголосували за розірвання майнових відносин із міською поліклінікою, чим, фак­тично, віді­брали право в медиків керувати майном закладу. 

«У зв’язку з цим ми стаємо нелегітимними і втрачаємо ліцен­зії, на основі яких ми працюємо, – розповіла «Закарпатці» головний лікар Ужгородської міської поліклініки Віра Качанова. – Окрім того, працівники не можуть отримати зарплату, а заклад не здатний заплатити за комунальні послуги. Це недопус­ти­мо для медзакладу». В. Качанова зізналася, що досі не розуміє, для чого владі міста припинення майнових відносин із поліклінікою. Тепер головний лікар добивається їх відновлення всіма способами, але її ніхто не чує. Остання спроба була на сесії міськради. На прохання фахівця депутат А. Ковальський запропонував депутатам проголосувати за відміну рішення 19 грудня. Проте народні обранці його не дослухалися, і відповідне питання залишилося без змін. 

«Тому знімаю з себе відповідальність за ненадання наркотичних засобів важкохворим», – заявила після цього В. Качанова. 

За чи проти реформи? 

Чим керувалися міські обранці при визначенні цього питання? Виявляється, винна в усьому медична реформа. Нагадаємо, що згідно з нею поліклініки ліквідують, а на їхній основі створять Центри первинної медико-санітарної допомоги. Механізм цих перетворень був запущений торік, але зі зміною влади мед­реформу зупинили. І зробили це 23 лютого, а 1 березня вона де-факто вже не існувала. То в чому проблема? А в тому, що майнові відносини припинили, але відновити не поспішають, і акт передачі повноважень поліклініці досі не відбувся. Питання, як то кажуть, зависло в повітрі. 

Чому депутати міськради все так затягують? Керівництво міста не має на це відповіді. 

«Ми хочемо переглянути деякі положення в медичній сфері Ужгорода, – пояснив в.о. міського голови Віктор Щадей. – У цій галузі не можна рубати з плеча. Тому на наступній сесії ми переглянемо питання про майнові відносини». 

В. Щадей не виключає, що в обласному центрі медичну реформу таки відновлять. За його словами, цього хоче новий міністр охорони здоров’я Олег Мусій. І місто не повинно виключатися з цього процесу. 

«Думаю, від цього виграють усі», – резюмував він. Для прикладу, в Ужгороді таки встигли створити Центр первинної медико-санітарної допомоги, і його ще ніхто не відмінив. То, може, реформу відміняти ніхто не збирається? Хто ж тоді подбає про недужих? Уже не кажемо про втрати робочих місць лікарів… 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp