Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що, коли, як і чому декларувати запитували закарпатці під час «гарячої лінії»

28 березня 2014 р., 17:48

Сьогодні Ігор Кріль, начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління Міндоходів у Закарпатській області, провів «гарячу телефонну лінію» з питань декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році

У ході розмови платники цікавились як тим до якого терміну необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи у 2014 році, так і тим, для кого подання декларації є обов’язковим. Також громадяни цікавились чи потрібно декларувати доходи, наприклад якщо вони отримали у спадок від батьків квартиру та чи обов’язково декларацію про майновий стан і доходи подавати особисто. 

Зокрема один із громадян, котрий зателефонував цікавився чи слід йому подавати декларацію, якщо він у 2013 році працював в декількох місцях і, відповідно, одержував дохід від декількох податкових агентів? 

В такому випадку, – зазначив Ігор Кріль, – відповідно до Податкового кодексу України платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію за результатами звітного року, якщо ним протягом такого року отримувались доходи від двох і більше податкових агентів, і загальна сума таких доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році – 1147 грн.), тобто 137640 грн. 

Також телефонувала громадянка, яка хотіла б подати декларацію про доходи аби скористатись правом на податкову знижку за навчання, але квитанція про оплату вартості навчання дитини не збереглася. Її цікавило чи може вона підтвердити факт оплати за навчання довідкою з вищого навчального закладу? 

У своїй відповіді начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб поінформував, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. На жаль, довідка про надходження на рахунок навчального закладу коштів за навчання студента, не є платіжним документом. Тому для одержання податкової знижки слід пред’являти виключно зазначені в Податковому кодексі України документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів і їх покупця. Разом з тим, Ігор Кріль порадив громадянці звернутись у банківську установу й отримати копію розрахункового документу. 

Тривала «гаряча лінія» дві години, тож кожен, хто додзвонився, зміг поставити свої питання та отримати на них вичерпні відповіді. Нагадаємо, що кампанія декларування доходів громадян, отриманих в минулому році, розпочалась з 1 січня 2014 року. Подати до органів доходів і зборів за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи необхідно до 1 травня 2014 року. 
Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp