Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Закарпатській ОДА обговорювали лібералізацію ЄС візового режиму з Україною (фото)

12 лютого 2015 р., 14:48

Саме про це йшлося на сьогоднішньому засіданні.

В Ужгороді, у Закарпатській облдержадміністрації у четвер, 12 лютого, відбулася зустріч із моніторинговою групою виконання Програми місії Європейської Комісії з оцінки критеріїв другої фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. З української сторони у зібранні взяли участь керівник області Василь Губаль, його заступник Михайло Рівіс, заступник голови облради Михайло Попович та представники напрямків, дотичних до теми - керівники відповідних структурних підрозділів ОДА. Сторону ЄС представляли Марія Мражкова, експерт Європейської служби зовнішньої діяльності та ряд незалежних експертів і дипломатів, як от Ремі Дуфдот – експерт Єврокомісії, Чобо Ференц Асталош – Президент Національної ради Румунії з питань протидії дискримінації, Брюс Адамсон – експерт Шотландської комісії із прав людини, Хуа Мануель Вілаплана Лопе – дипломат Представництва ЄС в Україні.

   

Передовсім голова обласної державної адміністрації подякував гостям за візит, за те, що приїхали поцікавитися, як живе багатонаціональне Закарпаття, в якому дружньо мешкають представники понад ста етносів. Василь Губаль наголосив: "Ситуація в краї, запевню вас, є стабільною, і очікуємо, що так і буде. Вважаю, що багатьом регіонам можна брати з нас приклад – у тому, як уживаються і контактують різні етноси і конфесії, як спілкуються, зберігають традиції і розвиваються". "Ми спільно з усіма представниками тих національностей, які входять до закарпатської родини, засуджуємо дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та спроби внести непорозуміння в наше спілкування", - акцентував керівник області. Він доповів представникам Євросоюзу про те, які кроки зроблені для забезпечення прав національних меншин – збереження і розвиток їх культури, вивчення мов, тощо. "Загалом я гордий тим, що маю можливість очолювати таку особливу багатонаціональну область, пишаюся контактами з представниками усіх етносів, які так само переживають про розвиток Закарпаття і працюють для нього", - сказав Василь Губаль.

На зустрічі йшлося про те, що Закарпаття може бути попереду руху євроінтеграції України – область, яка безпосередньо межує з країнами ЄС та має з ними давні і міцні контакти та без перебільшення європейський менталітет. Вели мову і про те, що і узгодження законодавства України з європейським – це один з кроків до євроінтеграції держави, а загалом якнайактивніші контакти і спілкування – це те, що наближає нас до Європи.

Відтак експерт Європейської служби зовнішньої діяльності Марія Мражкова розповіла про етапи процесу, в якому бере участь місія. Наголосила, що це перша місія, яка включає незалежних експертів. Лібералізацію візового режиму розглядають з різних аспектів, зокрема і з точки зону доступу усіх категорій людей до оформлення документів, відсутності дискримінації тощо. Затим у колі експертів обговорили певні технічні аспекти процесу.

Як прокоментував підсумки зустрічі голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, гості висловили задоволення станом справ на Закарпатті стосовно співжиття різнонаціональних груп, щодо активності влади області в налагодженні і підтримці контактів з європейськими партнерами. Також представники Євросоюзу заявили про своє сприяння лібералізації візового режиму ЄС з Україною. Своєю чергою, влада області сконтактувала представників Євросоюзу з усіма службами, з котрими ітиметься про конкретні кроки в цьому напрямку, дала відповідні доручення. Відтак триватиме практична робота. Підсумки її представники місії обіцяють представити незабаром.

Прес-служба Закарпатської ОДА





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp