Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті розпочали свою діяльність кібер-злодії

13 лютого 2015 р., 11:28

З початку року в області скоєно 65 злочинів з використанням електронно-обчислювальної техніки

Міліція закликає громадян бути обережними під час знімання грошей з банкоматів. Робити це краще в закритих приміщеннях держустанов, банків, супермаркетів, де злочинцям важче встановити на банкомат спеціальний сканер і відеокамеру. 

На Закарпаття «нарешті» дійшов такий вид злочинів, як крадіжки грошей із банкоматів за допомогою спеціальних сканерів. Якщо раніше ця біда була притаманна лише для великих міст, то тепер дійшла вже й до глибинки. Не виключено, що разом із біженцями з Донеччини та Луганщини до нас прибиваються, втікаючи від війни, і різноманітні пройдисвіти… 

За інформацією оперативників сектору по боротьбі з кіберзлочинністю УМВС області, лише за період з 1 січня по 5 лютого ц.р. на Закарпатті зареєстровано 65 шахрайств з використанням електронно-обчислювальної техніки. Сума викрадених злочинцями коштів склала близько 500 тисяч гривень! Проведений аналіз засвідчив, що найчастіше зловмисники використовували спеціальні сканери для зняття коштів із банківських карток громадян. Найбільше таких злочинів зареєстровано в Ужгороді, Сваляві та Мукачеві. 

Як же відбувається сам злочин? Злочинці накладають на банківський автомат спеціальний сканер, який зчитує інформацію з магнітної стрічки картки – персональні дані клієнта банку. Далі за допомогою вмонтованої на банкомат міні-веб-камери злочинці зчитують пін-код картки (переглядаючи цифри, які нажимає клієнт). А потім за допомогою апаратно-програмного комплексу розпізнають одержані дані та створюють дублікат картки. З цього дубліката в подальшому знімають всі наявні кошти. Найбільша на сьогодні в області сума вкрадених таким чином коштів склала 18000 гривень. 

Дана категорія злочинів нова для нашого краю. Міліція працює над їх розкриттям, хоча вистежити спритників важко. Тому правоохоронці радять громадянам бути обережними, знімаючи гроші з банкоматів. Найкраще це робити із закритих приміщень держустанов, банків, великих супермаркетів. Там є охорона, працюють камери відеоспостереження, і злочинці не ризикують там «світитися», воліючи «працювати» в малолюдних місцях. 

Перед тим, як вставити в банкомат карточку, огляньте сам апарат, чи немає на ньому чогось підозрілого, зокрема виступаючих частин на прийомнику для карточки. Це може бути спеціальна накладка зі сканером. Придивіться також, чи немає на банкоматі міні-камери, яку зловмисники зазвичай прикріплюють до верхньої панелі, аби знімати рух пальців клієнтів по клавішах із цифрами. Якщо ж ви таки стали жертвою кібер-злодіїв, відразу повідомляйте про це в міліцію та в службу безпеки банку. 
СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp