Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Львів’яни стали на захист ужгородців - мешканців багатостраждального гуртожитку

19 лютого 2015 р., 17:18

Більше півтисячі мешканців гуртожитку хочуть вигнати на вулицю

Громадські активісти у Львові ще з грудня 2014 року опікуються судовою справою щодо спроби привласнення гуртожитку в Ужгороді. Чергове ж засідання по цій справі має відбутися 23 лютого у Львові. Від рішення суддів тепер залежить подальша доля понад 500 жителів будівлі, які виборюють право власності на неї більше 14 років! Мешканці гуртожитку просять підтримки правозахисників та журналістів – прийти на чергове судове засідання, де, сподіватимемось, буде поставлена остаточна крапка у цій довголітній судовій тяганині.

Слід зазначити, що ще в дев’яності роки вже минулого сторіччя будівлю, в якій проживає понад півтисячі людей, вирішило привласнити підприємство «Патент». Між тим, дев’ятиповерхівка на 126 квартир по вулиці Джамбула, 50 - один з найбільш густонаселених житлових будинків Ужгорода: в ньому мешкають понад 500 повнолітніх осіб, не враховуючи дітей. Ось уже понад 14 років гуртожиток є предметом постійних суперечок між його мешканцями та власником – приватною юридичною особою.

Звели ж будинок ще 1984 року - за дольової участі чотирьох підприємств і організацій, зокрема, і міськвиконкому. Найбільше коштів вклало в будівництво місто – його частка становила 50,2%. Малосімейна споруда була розрахована на 226 ліжкомісць. У гуртожиток тоді заселилися вчителі, лікарі, працівники інших міських установ. Водночас 43,8% збудованої житлоплощі відходили працівникам ВПП «Патент». Чомусь саме цьому підприємству на початку 90-х, коли в країні почалася масова приватизація, Закарпатське регіональне відділення Фонду держмайна України дозволило включити гуртожиток до вартості цілісного майнового комплексу Ужгородського виробничо-видавничого комбінату «Патент». Відтоді у мешканців й почалися проблеми. Адже підприємство намагалося будь-якими способами виселити людей з гуртожитку: їм не давали зареєструвати за місцем проживання власних дітей, поки вони не укладуть з «Патентом» договору з винайму житла. Згідно з цим договором, мешканці мали погоджуватися на те, що юридична особа – підприємство «Патент» є власником гуртожитку, а мешканці лише винаймають у нього житлову площу.

Згодом жителі гуртожитку вирішили шукати правду в судах. Із 2008 року їхня справа пройшла розгляд у кількох інстанціях. Зрештою, Вищий адміністративний суд України визнав, що гуртожиток включили у статутний фонд підприємства «Патент» безпідставно. По-перше, тому, що за законом гуртожитки належать до державного житлового фонду, а він не підлягає передачі у статутні фонди акціонерних товариств. По-друге, гуртожиток збудували за дольової участі. Представництво ж регіонального Фонду держмайна підтримало мешканців гуртожитку у суді, визнавши, що на початку 90-х, за відсутності чітких положень про приватизацію, припустилося помилки.

Але «Патент» знову звернувся до суду з позовом про скасування наказу Фонду держмайна про повернення гуртожитку до державної власності. Врешті, 21 січня 2014 Львівський апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій повністю відмовив «Патенту». Однак, судова тяганина продовжилася. Чергове засідання, що відбулося 5 січня 2015 року, завершилося перемогою на користь мешканців гуртожитку: суд повністю визнав право державної власності на будівлю, якою хотіло заволодіти підприємство «Патент». У Господарському ж суді Закарпатської області сторона захисту довела, що гуртожиток, який за законом відноситься до об’єктів державного житлового фонду, приватизації не підлягає. Суд визнав право державної власності на гуртожиток та скасував свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане у 2006 році виконкомом Ужгородської міськради підприємству «Патент». Але «Патент» подав апеляцію до Львівського апеляційного господарського суду і нині намагається оскаржити рішення про те, що гуртожиток відноситься до об’єктів державного житлового фонду.

Львів’яни не залишилися байдужими до цієї резонансної справи. Допомогти людям відстояти своє право на житло взялися спеціалісти львівської консалтингової компанії Аdvice-group. Юристи надаватимуть потерпілим ужгородцям юридичні послуги добровільно й безоплатно.

Судове засідання відбудеться 23 лютого о 10:45 год. Місце засідання: м. Львів, вул. Личаківська, 81 - приміщення Львівського апеляційного господарського суду.

Ігор Галущак, Львів


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp