Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові щороку починається близько 1000 життів (ФОТО)

24 лютого 2015 р., 20:42

Саме стільки малят народжується у пологовому будинку міста.

Нещодавно на закарпатському угорськомовному сайті з’явилася критична стаття про пологове відділення Берегівської ЦРЛ. Її переклад жваво підхопили й інші закарпатській сайти з відповідними «перченими» заголовками, на кшталт «Жахи пологового відділення Берегова змушують жінок народжувати в Угорщині».



Зважаючи на резонанс, який викликала ця стаття, наше видання вирішило перевірити чи справді жінки в пологовому відділенні Берегова змушені народжувати у жахливих умовах.

Отож, провести екскурсію відділенням нам радо погодився його завідувач Володимир Володимирович Сагарда. До речі, він очолює пологове з1999 року. На початку Володимир Сагарда зазначив, що будівля пологового відділення була збудована ще в1936 році й є пам’яткою архітектури. Через це, наприклад, законом заборонено змінити наявні вікна на нові пластикові. Коли потрібні які-небудь ремонтні роботи, як от заміна внутрішніх дверей, то, звичайно ж, державних коштів не дочекаєшся… В цьому випадку дуже допомагають іноземні благодійні фонди, наприклад, Східноєвропейська Місія. Бажаючі спонсори також можуть допомогти нашому відділенню.
Загалом у пологовому відділенні Берегова працюють30 співробітників. На місяць в середньому тут приймають80–90 родів, тобто близько3 вдень. У рік загальна цифра досягає900–1000 родів. Тож, можна констатувати, що відділення є досить завантаженим.

Починаємо з завідувачем обхід. На стінах коридору багато корисної для мам інформації. «Безумовно, хотілося би багато чого модернізувати. Проте, на жаль, в нас нема на те фінансових можливостей. При цьому ми все-таки намагаємося давати нашим пацієнтамнайкраще,» — розповідає пан Володимир. Далі заходимо у палату сумісного перебування матері та новонароджених. Тут знаходилися дві жінки з немовлятами. Саме приміщення виглядає доволі непогано, зважаючи на насторожене очікування після скандальної статті: стіни пофарбовані, ліжка, хоча й старого зразка, застелені, температура цілком комфортна, на вигляд у палаті чисто. «Я зачекаю вас на коридорі й Ви можете поспілкуватися з породіллями наодинці. Не хочу своєю присутністю вплинути на їхвисловлювання,» — каже Володимир Володимирович та поспішно виходить за двері. Жінки були дещо знічені, однак на запитання про ставленням до них персоналу та станом палати відповіли, що задоволені. Довше поспілкуватися не вдалося, адже новоспечені мамусі мусили годувати своїх малюків. За потреби медсестри допомагають недосвідченим мамам. До речі, лікарні радять вигодовувати дітей виключно грудьми, бо ніяка суміш не може повноцінно замінити материнське молоко.

Вже на коридорі Володимир Володимирович показує численні фото на стінах. «Це наші колишні пацієнтки, які залишили нам напам’ять свої світлини». Пояснює, коли дитинка народжується її одразу ж ставлять на груди матері. «Це дуже психологічно важливий перший контакт з мамою, а також він потрібний для міцного імунітету малюка». З2006 року у відділенні дозволяють бути присутніми на родах батьку. «Дуже позитивно, коли чоловік чи близький родич присутній на родах. Це для жінки велика психологічнапідтримка,» — каже лікар. Відповідно до протоколів Всесвітньої організації охорони здоров’я, жінка має народжувати природнім способом, без допомоги крапельниць чи ліків. Тому ці методи застосовують тільки за потреби.

У одній із палат познайомилися із новоспеченими батьками Віталієм та Анною з Берегова. Жінка виглядає змученою, але дуже щасливою, адже напередодні вночі стала мамою. Віталій був присутній на родах. Анна каже, що цілком задоволена фахівцями, які приймали роди та медсестрами, ніякого дискомфорту не відчула. До палати, в якій знаходиться також не має зауважень. Під час цієї розмови Володимир Сагарда чекає за зачиненими дверима в коридорі.

Минаємо палату інтенсивної терапії. Тут у спеціальному боксі перебувають немовлята, які мають проблеми зі здоров’ям, наприклад, недоношені. Поряд у масці сидить медсестра. Нещодавно в Україні було прийнято норму вважати немовлям вже22 тижневий плід. Раніше, якщо на цьому терміні починалися пологи, то плід вважали викиднем. Зараз дитинку намагають врятувати, однак для цього потрібна дуже дорога техніка, якої у Берегові, на жаль, немає. Загалом же у такого раннього новонародженого ще дуже висока ймовірність різноманітних вад зі здоров’ям.

Згодом до нас приєднався лікар Атілла Дома. По коридору минаємо невеличку кухню з доволі новими меблями. Тут є холодильник, кавоварка, мікрохвильовка, посуд, кран з водою. Пацієнтки чи їх родичі можуть користуватися кухнею.

В іншому приміщенні знаходиться душова кабіна, туалет та рукомийник (вода з крану на період обходу текла). У просторій палаті, де народжують жінки, стоять три спеціальні ліжка досить старого зразка. Поряд за стіною є спеціальний великий надувний м’яч та «шведська стінка». Це для того, аби жінки могли робити вправи під час переймів для полегшення родів. Над кушеткою фото батька з дитиною на грудях. Як пояснюють лікарі, коли матері роблять операцію після пологів, дитинку може зігрівати своїм теплом батько.

В палаті вкінці коридору, тій самій, що сфотографована у резонансній статті, лежить молода жінка, поруч у спеціальному ліжечку – крихітне немовля, біля них – мати породіллі. Оксана і Людмила родом із с. Каштанова Берегівського району, проте працюють у місті. Розповідаю жінкам про статтю, що викликала жваве обговорення в Інтернет-просторі. Співрозмовниці не приховують свого здивування і деякого обурення. Обидві запевняють, що лікарі та медсестри виявили під час пологів не тільки професіоналізм, а й дуже чуйне ставлення. «У цій палаті тепло, хоча я, якщо чесно, думала, що буде холодно. Обігрівача мені не булопотрібно!», — каже породілля Оксана. «Я надзвичайно вдячна лікарям та всьому персоналу за їх допомогу! Палата теж мене задовольняє. Можливо, у різних людей своє сприйняття. Кожному недогодиш!», — ділиться думками молода мама. Про хабарі лікарям також не йшлося у їх випадку. «Наші родичі народжували в Мукачеві, однак кажуть, що різниці немає. Також у нас була можливість народжувати в Угорщині, але ми все зважили і відмовилися від цього»,- додає вже бабуся Людмила.

В іншій палаті лежать переважно ромські жінки. «Серед ромських жінок дуже часто трапляються матері, які навіть не намагаються піклуватися про своїх дітей. Навіть продовжують курити під час всієї вагітності та після пологів. При цьому трапляються жінки, які народжують вжевдесяте», — кажуть лікарі. Спілкуємося з однією породіллею. Минулого разу вона народжувала у Виноградові, однак стверджує, що у Берегові краще, бо тут розуміють угорську мову. Таке твердження викликає неприховану усмішку у фахівців, адже знання угорської мови зовсім не має бути головним критерієм вибору місця пологів. «Загалом кожна жінка вільна у своєму виборі, де їй народжувати. Наприклад, до нас теж часто проїздять із сусідніхрайонів,», — каже Володимир Володимирович.

Підсумовуючи написане, зазначимо, що в Інтернет-просторі думки про пологове відділення Берегова розділилися. Одні кивають на непрофесіоналізм тутешніх лікарів та погані умови, інші – категорично заперечують це і переконують, що міське пологове відділення зовсім не найгірше, а лікарі є дуже хорошими фахівцями. Наше видання не знайшло якихось «жахів» у відділенні. Звісно, деяке устаткування потребує модернізації, подекуди не завадив би ремонт, наприклад, заміна вікон. Просто є об’єктивні й суб’єктивні погляди, до того ж кожна жінка може вільно обрати, де їй народжувати. За нашими даними, торік у Берегові народжували897 раз, а Угорщину для цього обирали близько52 берегівчан.

Новини Берегівщини

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp