Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородців вчили тотальному опору

7 березня 2015 р., 16:31

Дійство відбулося у четвер, 5 березня.

5 березня в головному корпусі УжНУ, а ввечері й у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф.Потушняка презентували книгу швейцарського військового експерта майора Ганса фон Даха. Представляв її засновник видавництва «Астролябія» та науковий редактор українського видання Олег Фешовець.

Презентована книга про специфіку ведення нового виду війни – малої. Вона навчить, як малими засобами і доброю організованістю можна протистояти великій армії і врешті перемогти. Ця книга порадить, як організувати армію, її внутрішнє життя, як правильно розкласти табір, маскуватися, як вести бій, як вижити, яким чином підтримувати зв'язок, як ставитися до населення, як полікуватися без ліків, як прохарчуватися без їжі тощо.

Книга «Тотальний опір: інструкція з ведення малої війни для кожного» – один із підручників швейцарської оборони. Її переклали вже 50 мовами світу. За словами Олега Фешовця, 1987 року книга була перекладена російською, засекречена, і саме за нею проводилися спецоперації.

Українською ж видання вийшло тільки тепер, й інтерес до нього дуже великий: десятитисячний тираж уже майже розійшовся. На жаль, держава не закупила цю книгу для бібліотек, проте видавці намагаються поширювати її серед бійців.

Олег Фешовець, як спеціаліст з мілітарної літератури, стверджує, що саме риси малої війни наразі спостерігаємо на сході нашої країни. І почалася вона не рік тому, а готувалася впродовж багатьох літ за допомогою інформаційної війни.

Зруйнувати країну може розкол між верствами населення, ворожість і недовіра покупця до виробника, бідність, зневіра, а саме ці та інші настрої сіяли впродовж десятиліть ворожі агенти, стверджує пан Олег.

Важливо вміти захистити себе й державу, бути готовим до цього, бо мир – крихкий, вважає Олег Фешовець. За приклад для українців спеціаліст з мілітарної літератури ставить Швейцарію – невелику країну із сильною оборонною системою, а відповідно – й стабільністю, на території якої не було Другої світової війни, бо, щоб її захопити, треба було пожертвувати величезною кількістю воїнів та техніки.

Презентовані книги Олег Фешовець передав обласній бібліотеці. Гість стверджує, що має намір видати ще близько п’ятисот книг такого характеру. Невдовзі видавництво «Астролябія» приїде в Ужгород із презентацією книги відомого чеського письменника Карела Чапека про першого президента Чеської Республіки Томаша Масарика.

Іванка Когутич

Фото з архіву бібліотеки



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp