Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпаття наступають кровососи

2 квітня 2014 р., 17:38

А точніше розпочався сезон активності іксодових кліщів.

Зазвичай, активність іксодових кліщів у природі спостерігається з березня по листопад, і протягом року має два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні.

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Кліщі є переносниками і «зберігачами» збудників багатьох інфекційних захворювань людини, які зустрічаються і на Закарпатті, зокрема це кліщовий весняно-літній енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), група кліщових рикетсіозів, туляремія. Ці хвороби можуть мати дуже важкий перебіг, призводити до інвалідності, а іноді й до смерті хворого. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Кліщі зустрічаються не лише у лісах та чагарниках, але і в міських парках, скверах, лісопосадках. Найчастіше зараження людей відбувається під час випасу корів, косіння трав, збирання лікарських рослин, відпочинку. В природі голодні активні кліщі піднімаються по рослинах і приймають підстерігаючу позу. Нападають на людину, прикріплюючись до одягу або волосся. Це може трапитись і вдень, і вночі, до того ж— за будь-якої погоди. Кліщ може кілька годин шукати “зручне” місце на тілі людини для присмоктування, вибираючи, де тонша шкіра та ближче розташовані судини. Впиваючись у тіло, цей “непроханий гість” спершу вводить знеболювальну речовину, тому ми можемо зовсім не відчувати його укусу. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб, по мірі цього тіло кліща поступово збільшується до розмірів гороху, квасолі, боба – сірого, коричневого або червоно-жовтуватого кольору. Іноді це сприймається як бородавка, і відповідна допомога потерпілому не надається.

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, як можна швидше. Щоб видалити кліща найкраще звернутися до медичного працівника. Якщо це неможливо, рекомендується видалити кліща за допомогою петлі (ниткової), яку треба затягнути між шкірою і голівкою кліща. Просто відривати кліща не варто, тому що залишаються в шкірі призначені для смоктання частини комахи (хоботок, «голівка»). Місце присмоктування слід обов’язково обробити перекисом водню та змастити розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом, накладати пов’язку. Застосовувати різні креми та мазі не рекомендується, так як це перешкоджає утворенню захисної скориночки в місці присмоктування кліща. Не потрібно давити знятих кліщів руками— вірус може потрапити у кров через мікротравми на шкірі ваших рук. У будь-якому випадку, незалежно від того, де був знятий кліщ, потрібно звернутися у поліклініку для встановлення медичного нагляду за своїм здоров’ям.

Рекомендації, що дозволить зробити ваше перебування на природі більш безпечним:

· одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів, що повзають;
· кожні 2 години оглядати тіло і одяг і видаляти звідти кліщів, незалежно від того, вибралися ви в ліс на звичайну прогулянку або берете участь у багатоденному поході. Ділянки тіла, покриті волоссям,слід обстежувати ретельніше;
· слід пам’ятати, що нападу кліщів можуть також зазнавати і домашні тварини, тому їх також слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;
· якщо кліщі були занесені в приміщення з квітами або гілками чагарників, вони можуть напасти на людину, і через кілька днів після відвідування лісу;
· використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.

Також слід пам’ятати, що кліщовим енцефалітом можна заразитись і аліментарним шляхом, тобто при вживанні в їжу сирого молока інфікованих вірусом кіз, іноді - корів, овець або приготовлених із такого молока продуктів (сиру, бринзи), які не піддавались достатній термічній обробці.

Державна СЕС Закарпатської області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp