Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними!

3 квітня 2015 р., 20:34

Під таким гаслом відбудеться прес-конференція в Ужгороді до Дня здоров’я

У понеділок, 6 квітня о 14.00 в прес-центрі обласного Центру здоров’я (пл. Театральна, 6) відбудеться засідання круглого столу присвячене Всесвітньому дню здоров'я, який проходить під гаслом: Безпека харчових продуктів - «Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними!»

Небезпечна їжа стає глобальною загрозою - ВООЗ

Учасники круглого столу:

Ілиньо Віктор Андрійович - лікар-токсиколог ЗОКЛ ім.А.Новака,

Гиба Світлана Михайлівна - лікар-санепідемолог Закарпатської обласної СЕС,

Рішко Ярослава Федорівна – обласний гастроентеролог,

Поляк Михайло Амброзійович – головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні, обласний інфекціоніст .

Довідково:

Всесвітній день здоров'я, що буде відзначений 7 квітня, акцентує увагу на проблемах в галузі безпеки продуктів харчування. Цього року День здоров’я проходить під гаслом «Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними!»

Вживання небезпечних продуктів харчування призводить до смерті приблизно 2 мільйонів чоловік щорічно, більшість з яких – діти. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку.

В якості прикладів небезпечних продуктів харчування можна назвати недостатньо проварені продукти тваринного походження; фрукти і овочі, забруднені фекаліями; молюски, що містять морські біотоксини.

Мовою фактів:

- в 2010 році мали місце 582 млн. випадків захворювання 22 різними кишковими хворобами харчового походження і 351 000 випадків смерті;

- збудниками кишкових захворювань, що викликали більшість випадків смерті, є Salmonella Typhi (52 000 смертей), ентеропатогенні E.coli (37 000) і норовірус (35 000);

- більше 40% людей, постраждалих від кишкових хвороб харчового походження, викликаних забрудненими продуктами харчування, стали діти віком до 5 років.

Небезпечні продукти харчування є також джерелом серйозного ризику для економіки, особливо в умовах світової глобалізації. Спалах в 2011 році в Німеччині, який викликала E.coli, став причиною збитків на суму 1,3 мільярда доларів США серед фермерів і в промисловості, а 236 мільйонів доларів США було виплачено у вигляді надзвичайної допомоги 22 державам-членам Європейського союзу.

П’ять принципів безпеки харчових продуктів


Принцип 1: Зберігайте продукти в чистоті

Принцип 2: Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали тепловій обробці

Принцип 3: Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці

Принцип 4: Теплова обробка проводиться при необхідній температурі

Принцип 5: Користуйтеся безпечною водою і безпечними сирими продуктами.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp